Guvernul francez suspendă scumpirea carburanților în urma protestelor

scumpirea carburanților

Guvernul francez a cedat. Planurile vizând scumpirea carburanților au fost suspendate în urma protestelor violente care au loc în Franța de săptămâni bune.

Scumpirea carburanților ar fi trebuit să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2019. Anunțul a generat proteste pe întregul teritoriu al Franței în ultimele săptămâni, dar și ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine, nevoite să intervină cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.

Mișcarea de protest a purtat denumirea “gilets jaune” (“vestele galbene”) cu referire la vesta care face parte din pachetul legislativ cu care trebuie echipat fiecare autovehicul.

scumpirea carburanților

Președintele Emmanuel Macron le-a cerut liderilor politici să stabilească o întâlnire cu organizatorii protestelor. O primă discuție cu premierul Edouard Philippe era programată pentru astăzi, dar reprezentanții celor care au ieșit în stradă au cerut amânarea ședinței după ce, susțin aceștia, au primit amenințări cu moartea.

Peste 130.000 de oameni au protestat sâmbătă. Trei morți, 263 de răniți și 412 reținuți este bilanțul violențelor din weekend-ul trecut. Protestatarii au scris mesaje împotriva guvernanților pe Arcul de Triumf, au vandalizat numeroase monumente din centrul Parisului și l-au numit pe Macron “președintele bogaților”.

Prețul motorinei a crescut anul acesta în Franța de la 1,24 euro la 1,48 euro, ajungând în octombrie chiar la 1,53 euro.

Adaugati comentariu