1. La ce ar trebui sa fie parintii atenti atunci cand aleg un scaun auto?
Baby Needs: Putem urmari cateva criterii esentiale, cum ar fi siguranta, modul de instalare, dar si materialele din care este realizat. Un alt factor important este si sistemul de prindere al scaunului, care trebuie să se potrivească cu mașina. As adauga ca trebuie acordata atenție si standardelor europene de siguranță, precum ECE R44.03 sau R44.04, diverselor certificari si teste la care a fost supus – ADAC, Tass International, Stiftung Warentest sau Intertek. Standardul de calitate al produselor pe care le comercializam pe site este unul foarte ridicat si in prezent ne mandrim sa avem scaune auto care au fost testate de ADAC – cea mai mare organizatie automobilistica din Europa, care anual realizeaza teste extreme pentru scaunele auto, in diferite situatii de impact.
Lionelo – Scaun auto Lars Spatar detasabil, 15-36 Kg
Scaun auto i-Traver Laurel Spatar reglabil, Protectie laterala, 15-36 Kg, cu Isofix
-
Cate tipuri de scaune exista?
Baby Needs: In functie de varsta si greutatea copilului, vorbim desigur de mai multe tipuri de scaune auto.
Grupa 0+ (copilul are greutate de maxim 9 kg. Scoica sau scaunul auto de tip 0 se instaleaza in sens invers directiei de mers, in spate, pe locul din spatele soferului. Atat scaunul, cat si copilul trebuie securizati cu centuri – scaunul cu centurile masinii, iar copilul, cu centurile scaunului.
Grupa 1 (copilul are o greutate cuprinsa intre 9 si 18 kg, iar varsta de la 9 luni pana la aproximativ 3 ani): scaunul se prinde pe locurile din spate, cu fata catre sensul de mers al masinii. Scaunul auto pentru copil se instaleaza in autovehicul cu ajutorul centurilor, apoi copilul se prinde cu centura de siguranta a acestuia.
Grupa 2 (copilul are o greutate cuprinsa intre 15 si 36 kg, iar varsta este de peste 3 ani).
Incepand cu aceasta varsta se utilizeaza doar centura autovehiculului, copilul fiind securizat cu ajutorul acesteia. Pe piata scaunelor pentru copii exista scaune convertibile de tip 1/2/3, care suporta greutati intre 9 si 36 de kilograme, care se monteaza cu fata spre sensul de mers si se pot transforma pe masura ce micutul creste. De asemenea, mai exista si scaunele de tip booster, asimilate grupelor de scaune 2/3, pentru copii cu greutatea cuprinsa intre 15 si 36 kilograme si cu varsta peste 4 ani si sub 12 ani. Principala caracteristica a scaunelor booster este lipsa centurilor scaunului, copilul fiind asigurat cu centura de siguranta pentru adulti care se monteaza peste scaunul de masina si copil.
Grupa 3 (copilul are intre 22 si 36 kg si varsta de pana in 12 ani): scaunul auto este mai degraba un inaltator, iar centura folosita este cea a masinii.
De asemenea, varietatea modelelor este data si de modul de instalare în autoturism. Sunt modele care se fixează prin utilizarea centurilor de siguranță sau scaune auto pentru copii cu Isofix, sistem care este mult mai sigur, dar presupune existența unei dotări speciale la mașină.
-
De la ce varsta ar trebui sa stea copilul in scaunul auto?
Baby Needs: Este o intrebare pe care si noi o primim des de la parinti si chiar vrem sa subliniem: copiii mici, nici macar sugarii, nu se transporta niciodata in brate. Pentru ca in cazul unui accident, acestia sunt expusi unui risc ridicat de accidentare. Sunt scaune special concepute pentru fiecare varsta, inclusiv pentru nou nascuti. Pentru bebelusi puteti alege o scoica sau un scaun care are baza prevazuta cu picior extensibil, pentru un acces mai facil. Toate modelele noastre de la categoria 0-18 kg sunt prevazute cu centuri de siguranta in 3 sau 5 puncte, precum si cu multiple accesorii utile, cum sunt husele sau tetierele reglabile. In plus, sunt dotate cu perne moi si confortabile, precum si cu protectii suplimentare pe laterale.
Lionelo – Scaun auto Liam Carmin Spatar reglabil, Pozitie de somn, 0-18 Kg, Rosu
Joie – Scoica auto I-Snug, nastere-75 cm, Laurel
-
Un scaun auto mai scump este si neaparat mai bun?
Baby Needs: Nu neaparat. Exista diferenţe de preţ între scaunele auto, insa ele se datorează in principiu unor accesorii suplimentare. Vorbim despre huse si tetiere detaşabile, protectii suplimentare pe laterale, suport pentru picioare sau parasolare. De asemenea, sistemul rabatabil in multiple pozitii, numărul de poziţii în care poate fi înclinat spătarul, precum şi calitatea materialului din care este confectionat scaunul pot avea rol decisiv atunci cand vine vorba de pret. Noi sfatuim parintii sa aleaga cu grija scaunul auto, având în vedere că de el depinde siguranţa, dar şi confortul copilului.
-
Am vazut in descrierea scaunelor auto tot felul de termeni, precum RWF șau ISOFIX. Nu toti parintii sunt familiarizati cu ei, mai ales cei aflati la primul copil. Ne puteti spune ce reprezinta si cat de importanti sunt in alegerea scaunului auto?
Baby Needs: RWF vine din engleză – rearward-facing si înseamnă montarea unui scaun auto orientat cu spatele spre direcția de mers. Thomas Turbell este cel care a lansat aceasta idee de a transporta copiii cu spatele spre direcția de mers la institutul VTI, pornind de la faptul ca scaunele auto RWF prezintă un risc cu 92% mai mic de producere a leziunilor într-un accident. Transportarea copiilor cu spatele spre direcția de mers este recomandata până la vârsta de 3-4 ani.
BabyNeeds.ro – Lionelo Lars, crash test Tass International EN – YouTube
ISOfix reprezinta un sistem de fixare sigur si usor de manevrat a scaunului auto pentru copii. Punctele de ancorare ISOfix sunt aplicate pe caroseria masinii, pe acestea se ancoreaza conectoarele ISOfix ale scaunului auto pentru copil, astfel scaunul devine parte a caroseriei. Un lucru important de precizat, daca se utilizeaza sistemul ISOfix nu mai este necesar ca scaunul sa fie asigurat si prin centura de siguranţa a masinii, pentru ca acest sistem reduce riscul utilizarii gresite de la 70 % la 10 %. Acest system ofera mai multa siguranţa copiilor in trafic, pentru ca nu permite alunecarea, rasturnarea sau balansarea scaunului in caz de impact.
Informatii oferite de Paul Mihalache, Manager Baby Needs. Multumim frumos! 🙂
1 thought on “Inapoi la scoala. Cum transportam copiii in siguranta in masina”
Un articol informativ care ajuta foarte mult.