Întâlnirea Naţională Dacia Clasic 2015 Braşov

Mai bine de 70 de mașini Dacia perfect restaurate s-au întâlnit în Piața Sfatului din Brașov sâmbătă, 9 mai, cu ocazia Întâlnirii Naționale Dacia Clasic, eveniment care adună posesorii de automobile istorice Dacia din toată lumea.

Și acest „din toată lumea” nu e doar o lozincă, o mașină venind chiar din New York, iar altele din Austria, Ungaria sau Marea Britanie. Mașina lui Eduard Palaghiță, venită tocmai de la New York pentru eveniment, a fost una dintre vedetele evenimentului. Proprietarul, un brașovean care a emigrat în SUA când avea 12 ani, circulă cu ea zi de zi pe Broadway, prin Times Square sau prin Manhattan. Mașina este un Renault 12 (sora Daciei 1300) produs în Franța în anul 1974 special pentru export pe continentul american. Eduard și-a pus, însă, siglă de Dacia și a avut chiar și numere românești.

O altă raritate a fost modelul Dacia 500 pe care maramureșeanul Liviu Ilieș l-a căutat ani de zile până când, în cele din urmă, a găsit un exemplar în stare acceptabilă tocmai în Ungaria. Fără să piardă timpul, l-a achiziționat și s-a apucat de restaurarea mașinii pe care o prezintă drept Dacia Lăstun, denumită după „pasărea care doarme în zbor”.

dacia clasic - autoexpert.ro (9)

A stârnit admirație și Dacia 1300 de curse a pilotului brașovean Dan Spuderka, o mașină unică pe care o veți vedea la raliuri. Proprietarul ei a investit mulți bani, multă răbdare și multă pasiune pentru a transforma un automobil Dacia din 1972 într-o mașină de competiție, folosindu-se doar de piese din vremea respectivă.

În Piața Sfatului din Brașov a fost expusă și o Dacia Shifterossa, un Papuc cu volan pe dreapta fabricat pentru a fi exportat în Marea Britanie. Proprietarul, Alexandru Enache, a găsit-o abandonată într-o curte din Anglia și a decis să o salveze. Shifterossa este restaurată în proporție de 80% iar când va fi gata, Alex o va folosi ca mașină de zi cu zi în Marea Britanie.

dacia clasic - autoexpert.ro (8)

După expoziția din centrul Brașovului, Daciile istorice au pornit în coloană spre Motelul Timișul de Jos. Aici, într-un cadru restrâns, proprietarii automobilelor de colecție s-au întrecut la concursuri precum “Senzație majoră cu 1 la oră” (în care au împis mașini cu motorul oprit), “Am rezerva cea mai tare” (cine are roata de rezervă umflată cel mai bine), “Categoria pană” (cine schimbă cel mai repede o roată) sau “Tolba cu piese” (ghicitul pieselor dintr-un sac).

Sponsorul Retromobil Club România, Allianz-Țiriac, a oferit premii pentru cele mai frumoase povești cu Dacia și a realizat pe loc fotografii cu magnet pentru proprietarii de automobile.

Întâlnirea Națională Dacia Clasic a fost organizată de secția Dacia Clasic a Retromobil Club România, care are drept scop salvarea cât mai multor automobile fabricate în țara noastră. Anul trecut, 75 de Dacii au primit atestatul de vehicul istoric. Cei care au muncit să le restaureze au protejat, practic, o parte din istoria auto a României.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top