Italia: prima șosea din lume care încarcă în mers mașinile electrice

Drumul care încarcă bateriile în mers autoexpert.ro

Încă o barieră aflată în calea evoluției vehiculelor electrice se clatină. În Italia va fi inaugurată prima porțiune de autostradă care încarcă în mers mașinile electrice.

Teama de autonomie scăzută nu mai e un motiv real pentru a respinge propulsia electrică. Nici prețul de achiziție, mai ales ținând cont de discounturile guvernamentale. Poate că cea mai mare piedică în calea EV-urilor este lipsa stațiilor de încărcare.

O problemă care pare să-și găsească rezolvarea. Scriam zilele trecute despre sistemul revoluționar care încarcă bateria vehiculului electric în mers. Ei bine, Italia va construi o porțiune de autostradă care face fix acest lucru. Sigur, și tramvaiele, troleibuzele și trenurile se alimentează în mers, dar nici nu au baterii și au nevoie de contact direct cu sursa de curent.

Italia încarcă în mers mașinile electrice

O porțiune de 1050 m anexată autostrăzii A35 dintre Brescia și Milano va fi dotată cu un sistem de încărcare inductivă a bateriilor. Sistemul va fi cuplat la o sursă de curent de 1 megawatt și va alimenta bateriile automobilelor electrice aflate în mers.

Încarcă în mers mașinile electrice autoexpert.ro

De asemenea, va fi studiată varianta optimă de asfalt. Acesta va trebui să împace atât încărcarea eficientă a bateriilor, cât și durabilitatea căii de rulare. Porțiunea de drum va fi dotată cu conectivitate 5G pentru a fi asigurată siguranța maximă în timpul încărcării din teste. Scopul său: încărcarea inductivă dinamică, fără contact, ”care permite vehiculelor să se încarce trecând pe secțiunile cu dispozitive electromagnetice incluse în asfalt”.

➡ Prețul bateriilor scade dramatic 💡

Deși nu este cunoscută data exactă a inaugurării, companiile implicate specifică ”câteva luni de muncă și cercetare”. Echipa este formată din specialiști de la ABB, ElectReon, FIAMM Energy Technology, IVECO, IVECO Bus, Mapei, Pizzarotti, Politecnico di Milano, Prysmian, Stellantis, TIM, Universitatea Roma Tre și Universitatea din Parma.

Primele vehicule care vor beneficia de această încărcare vor fi modele de autoturisme Stellantis și autobuze electrice Iveco.

via businesswire

Adaugati comentariu