Jante din fibră de carbon – o soluție de viitor

Jante din fibra de carbon Ford GT

Știm deja cum vor arăta mașinile viitorului: electrice și autonome. Dar pentru a obține performanțe maxime și consum minim (de curent, firește), producătorii se vor axa și pe alte metode care vor asigura o greutate scăzută.

Iar cel mai performant material, care combină rezistența cu greutatea scăzută, este fibra de carbon. Ea este deja folosită în industrie, la elementele de caroserie pentru mașinile supersport, iar cel mai recent trend este acela de a fabrica jante din acest material.

Promotorii soluției sunt cine alții, decât americanii. Ford a anunțat deja prezența, în viitorul apropiat, a acestor jante pe modelul GT. Bine, nu este prima dată când compania americană echipează un model cu jante din fibră de carbon. Ultima versiune de Shelby GT350R Mustang vine încălțată standard cu astfel de jante.

”Ford este un inovator, oferind pentru prima dată jante din fibră de carbon pe un model produs în serie, ca echipament standard pentru Shelby GT350R Mustang versiunea 2015. În viitorul apropiat, Ford GT va fi echipat cu următoarea generație de jante din fibră de carbon și rășini, soluție care le oferă designerilor mai multă libertate și afișează într-un mod îndrăzneț structura internă a materialului”, spune David Pericak, director al diviziei Ford Performance.

Spre deosebire de jantele vopsite în negru ale modelului GT350R, cele de pe supercarul GT vor fi disponibile în variantă mată sau lucioasă, lasând spre admirație dispunerea fibrelor.

Jante din fibra de carbon Ford GT

Al doilea producător american care anunță echiparea viitoarelor modele cu jante din fibră de carbon este GM. El va apela, ca și Ford, tot la australienii de la Carbon Revolution, dar le va folosi doar ca echipare opțională.

Modelele pe care le vizează noile jante sunt Seria V de la Cadillac, Chevrolet Camaro și Corvette. Specialiștii americani vor reuși astfel să reducă greutatea totală a modelelor cu 15 kg, ceea ce este considerabil pentru o mașină al cărei unic scop este să obțină o dinamică de vârf.

În plus, greutatea scăzută solicită mai puțin elementele suspensiei și ale direcției. Momentul de rotație este, de asemenea, mai scăzut, cu efect benefic asupra elementelor transmisiei și sistemului de frânare.

Nu în ultimul rând, rigiditatea materialului asigură o deformare inferioară față de jantele din aliaj de aluminiu, îmbunătățind dinamica de ansamblu a mașinii.  GM este încă în faza de testare a rezistenței la gropi, și la utilizarea zilnică.

Jante din fibra de carbon Ford GT

Sigur, astăzi jantele din fibră de carbon par apanajul supercarurilor. Dar să nu uităm că orice tehnologie aflată la început de drum are prețuri prohibitive. Sunt absolut convins că, în viitor, jantele din fibră de carbon vor deveni o prezență obișnuită pe mașini, așa cum se întâmplă cu motoarele electrice, farurile LED (și, de ce nu – laser) și sistemele automate de frânare și evitare a obstacolelor.

Adaugati comentariu