Kia EV9, un model sustenabil în mare parte

Kia EV9 model sustenabil autoexpert.ro

Kia face pași majori în scăderea impactului asupra mediului. Astfel, EV9 vine cu o mulțime de elemente reciclate și renunță la substanțe cu impact negativ, devenind un model sustenabil în mare parte.

Ținta coreenilor este să atingă neutralitatea carbonului până în 2045. Dar munca deja a demarat. Pentru început, Kia nu mai folosește piele naturală pentru modelele nou apărute. Apoi, a dat startul integrării unui plan cu mai multe puncte. Iată cum le bifează cel mai recent membru al familiei, EV9, pentru a deveni un model sustenabil.

1. Bioplasticul

Ce este bioplasticul? Păi, e un plastic produs din resurse regenerabile. Printre ele – uleiuri vegetale, extract din porumb, rumeguș, trestie de zahăr, etc. Bioplasticul reduce dependența de combustibili fosili și expunerea la substanțe dăunătoare. Poate fi utilizat la bord, tunelul central, stâlpi și garnituri.

2. Material plastic post-consum (PCM)

Acest plastic este utilizat folosind materiale reciclate. Astfel, se reduce puternic cantitatea de deșeuri plastice care ajung la gunoi. Totodată nu se utilizează produse noi, neregenerabile. În cazul lui EV9, PCM-ul a fost integrat în materialul chederelor.

Kia EV9 autoexpert.ro

3. Poliuretanul bio

Piele? Nu, nu mai e cazul. De acum, aceasta a fost înlocuită de poliuretan bio. Materialul reduce emisiile totale de CO2 și utilizează substanțe de origine vegetală. În cazul tapițeriei de pe scaun, acesta lasă aerul să circule mai bine decât pielea.

4. PET reciclat

Ce înseamnă PET? Tereftalat de polietilenă. Este cel mai ușor de reciclat plastic. În cazul lui EV9, anumite fire din materialul textil sunt rezultate din PET reciclat. Ele compun tapițeria scaunelor, cusăturile tapițeriei, capitonajul plafonului și îmbrăcămintea parasolarelor. Fiecare exemplar utilizează minim 70 de recipiente din PET reciclate.

Mult PET pentru un model sustenabil

Și podeaua este îmbrăcată într-un material realizat 100% din PET reciclat. La fel, și pâsla din portbagaj are aceeași compoziție.

Mai mult, o parte din acesta poate proveni din reciclarea plaselor de pescuit abandonate în ape. Și nu sunt puține. Anual, 64.000 de tone de unelte de pescuit ajung în ape. Acestea produc moarte animalelor acvatice, precum foci și balene și păsări.

5. Spumă poliuretanică bio (PU)

Acest material este apreciat pentru amortizarea pe care o oferă. Este utilizat de la mobilier la încălțăminte, trecând prin… navetele spațiale. Și, evident, prin EV9, ale cărui tetiere sunt realizate din PU.

6. Vopsea bio

Iată un element reduce deșeurile rezultate la fabricație. Totodată, nu utilizează petrolul brut. În schimb, folosește ulei de rapiță, biocombustibil, vopseluri, precum și elemente de cosmetică și farmaceutică. EV9 o folosește la ramele comenzilor de pe uși (geamuri, oglinzi, etc).

7. Vopsea fără BTX

Combinația dintre benzen, toluen și xilen este dăunătoare mediului. De aceea, interiorul lui EV9 nu utilizează aceste materiale în componența pigmenților. Acest aspect nu scade durabilitatea și calitatea finisării.

via kia

 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top