LEVC VN5 – utilitara electrică de care nu ai auzit niciodată

LEVC este o companie britanică cunoscută pentru taxiurile londoneze electrice pe care le produce. Acum, LEVC vrea să intre și pe piața utilitarelor cu modelul VN5, un vehicul electric cu range extender.

LEVC, cunoscută anterior sub numele de London Taxi Company, a fost achiziționată de grupul chinez Geely în urmă cu câțiva ani. Având o infuzie de capital chinezesc, compania britanică s-a concentrat pe producerea noului model de taxi londonez cu propulsie electrică numit LEVC TX, dar de curând încearcă și extinderea pe piața utilitarelor.

Folosind platforma taxiului, LEVC a creat o autoutilitară de dimensiuni medii numită VN5. Sistemul de propulsie folosește un motor electric de 150 CP (110 kW) amplasat pe puntea spate alimentat de un set de acumulatori li-ion de 33 kWh. Oficial, VN5 poate parcurge 100 km în mod full-electric.

Pentru a mări autonomia modelului utilitar, LEVC a instalat și un motor termic pe benzină de 1.5 litri cu trei cilindri preluat de la Volvo, dar acesta este folosit exclusiv ca range extender. Motorul termic poate fi pornit pentru a produce electricitate atunci când bateria este descărcată. Folosind și motorul range extender, autonomia totală a modelului LEVC VN5 este de 485 km.

Bateria de 33 kWh (31 kWh net) poate fi încărcată de la stațiile rapide de 50 kW în mai puțin de 30 minute. Numele modelului VN5, denotă capacitatea de încărcare a modelului britanic: 5 metri cubi. Sarcina maximă este de 800 kg, iar doi europaleți standard pot fi încărcați în spațiul cargo al modelului VN5.

LEVC vizează piața livrărilor urbane cu van-uri de dimensiuni compacte, iar modelul VN5 poate fi deja precomandat. Prețul încă nu a fost comunicat, iar primele livrări sunt programate pentru finalul anului 2020.

Geely, proprietarul brandului LEVC, mai are în portofoliu mărcile Volvo, Polestar și Lynk&Co.

 

Adaugati comentariu