Maserati rămâne fără V8

Maserati V8 AutoExpert.ro

Producția motorului Maserati V8 biturbo se va încheia la sfârșitul anului, dar modelele V8 existente vor rămâne pe piață până în 2024. Iar finalul va fi marcat de două ediții V8 Ultima.

În drumul către electromobilitate, motoarele cu ardere internă vor fi inevitabil abandonate. Producătorul italian Maserati și-a propus ca, până în 2025, să ofere câte o versiune complet electrică în fiecare gamă de modele, urmând să devină o marcă integral electrică până în 2030.

Trei modele V8 încă rămân în ofertă

Victima actuală este legendarul V8 biturbo, încă disponibil la modelele Ghibli, Levante și Quattroporte. În versiunile Trofeo V8 ale acestora, motorul de 3,8 litri cu opt cilindri dezvoltat de către Ferrari oferă 580 CP și 730 Nm și le duce pe toate trei la viteze maxime de peste 300 km/h.

Însă iubitorii de propulsoare V8 trebuie să se grăbească, pentru că Maserati a anunțat că producția motorului cu opt cilindri se va încheia la sfârșitul anului 2023. Cu toate acestea, modelele V8 corespunzătoare vor rămâne pe piață, în număr limitat, până în 2024. Pentru a-și lua rămas-bun de la V8, italienii au lansat modelele speciale Ghibli 334 Ultima și Levante V8 Ultima. Ambele au fost dezvăluite la Goodwood Festival of Speed, luna aceasta. Și puteți deja paria că vor deveni obiecte de colecție.

Maserati V8 AutoExpert.ro

V8, serii speciale rafinate

Vor fi construite doar câte 103 exemplare din fiecare model Ultima. Ghibli Ultima 334 – denumirea se referă la viteza maximă mărită la 334 km/h, ceea ce face din Ghibli probabil cel mai rapid sedan de serie din lume – beneficiază de noi anvelope de înaltă performanță, pe jante de 21 de inchi optimizate aerodinamic, un spoiler posterior din carbon și un exterior integral din carbon, inclusiv bara de protecție din față, mânerele ușilor, carcasele oglinzilor și montanții B și C. Interiorul este modernizat cu Alcantara în culorile Pale Terracotta și neagră. Nu lipsesc tridentul brodat și logoul „334“, iar pe o plăcuță de pe tunelul central este imprimat numărul din această serie al mașinii. La exterior, modelul special se prezintă cu noua vopsea Scià di Persia cu accente Rubino și logoul „334“ pe aripi.

Maserati V8 AutoExpert.ro
Ghibli Ultima 334

Levante V8 Ultima are roți de 22 de inchi, elemente din carbon pe șorțurile din față și din spate și inserții din carbon pe praguri. La exterior, sigla „V8 Ultima“ apare pe aripi, pentru caroserie putându-se opta pentru una din culorile speciale Nero Assoluto și Blu Royale. Interiorul se bazează pe al lui Ghibli 334 Ultima. Maserati încă nu a anunțat prețurile pentru modelele speciale Ultima.

Primul V8 dintr-un model stradal Maserati a debutat în Maserati 5000 GT, din 1959. De atunci au fost produse peste 100.000 de motoare cu opt cilindri sub semnul tridentului.

Maserati V8 AutoExpert.ro
Levante V8 Ultima

Concluzie

Așadar, și Maserati s-a dedicat propulsiei electrificate, iar pe drumul către viitorul „curat“, motoarele termice sunt sacrificate. Inclusiv V8-ul biturbo dezvoltat de Ferrari, a cărui producție se va încheia la finele anului. Probabil, o decizie înțeleaptă din punct de vedere politic, dar o mare pierdere pe plan sentimental.

via Maserati

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Renault Trafic E-Tech Electric AutoExpert.ro

Test drive Renault Trafic E-Tech Electric

Renault își electrifică toată gama de vehicule comerciale. Ultimul pas al procesului se numește Trafic E-Tech Electric. L-am testat în Bordeaux, și

Scroll to Top