Măsura referitoare la amenzile de circulație, care favorizează mita

Politie amenzile de circulație

Șoferii amendați vor putea plăti din nou amenzile de circulație la polițistul care a constatat abaterea, propune un proiect legislativ care a trecut deja de Senat.

Propunerea de act normativ vizează modificarea articolului 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Aceasta a primit vot favorabil în Senat și trebuie să treacă acum de Camera Deputaților pentru a putea fi pusă în aplicare.

Astfel, șoferii care încalcă legea și sunt prinși de polițiștii rutieri pot plăti amenda contravențională direct direct la polițist. Această măsură fusese eliminată din legislația rutieră anul trecut, pentru a reduce tentația oferirii și primirii de mită.

Ce amendă a luat șoferița care a condus pe contrasens pe autostradă?

Există însă o restricție. Doar amenzile de până la 20 de puncte-amendă vor putea fi achitate astfel. Un punct-amendă echivalează cu 145 de lei, astfel că amenzile vor fi de cel mult 2.900 de lei. Plata efectuată direct la polițist presupune doar jumătate din minimul amenzii plătite. Amenzile de peste 20 de puncte-amendă se aplică doar persoanelor juridice, astfel că proiectul de lege vizează exclusiv persoanele fizice.

Același proiect de lege include și o modificare care vizează folosirea aparatelor radar. Desprea aceasta, citește aici: Radare ascunse sau la vedere? Ce a votat Senatul?

 

Sursă foto: Poliția Română.

Adaugati comentariu