Mazda RX-9: realitate sau ficțiune?

Mazda RX-9 by Joseph Robinson

Fanii o cer. Mazda a tot negat dezvoltarea ei, însă, în ultima vreme s-a axat tot mai mult pe scăderea consumului, fără a mai oferi un model sport pursânge pentru entuziaști. Însă zvonurile capătă tot mai mult sens, iar contextul începe să contureze un viitor model Mazda RX-9!

 

Ce știm până acum? Știm că Mazda duce lipsa unui model sport, așa că se tot joacă cu conceptele. Și îi ies al naibii de bine! Uitați, de exemplu, conceptul RX-Vision din imaginea de mai jos, o bijuterie cu siluetă de supercar (L/l/h 4,39/1,92/1,16 m și ampatament de – atenție – 2,7 m), sculptată de vânt și îmbrăcată în Soul Red Crystal. Ar putea ”dona” liniile unui viitor model Mazda RX-9.

Mazda RX-Vision

Mai știm că japonezii au păstrat în gamă motorul rotativ, care va fi folosit ca range extender pentru modelele electrice viitoare, inclusiv pentru MX-30, care a fost acuzat că ar avea o autonomie mică. Iată aici motivul invocat de Mazda!

De asemenea, să nu uităm că japonezii tocmai au serbat centenarul și că și-ar putea face un cadou frumos prezentând un viitor model de serie memorabil. Deci contextul este cât se poate de plauzibil, dincolo de negările oficialilor companiei referitoare la dezvoltarea unei potențiale Mazda RX-9.

Însă lumea auto începe să se precipite, și nu iese fum fără foc. Jalopnik a aflat ”un zvon” de la o persoană ”bine poziționată” din cadrul companiei nipone (căreia site-ul i-a păstrat anonimatul) și care le-a spus că se află în curs de dezvoltare un viitor model Mazda RX-9, supraalimentat cu turbocompresor și care va dezvolta 350-450 CP.

 

Mazda RX-9 by Joseph Robinson

Ceea ce pentru mine face ca informația să fie plauzibilă este că viitorul model nu va avea motor rotativ Wankel, conform spuselor sursei, ci un motor cu șase cilindri în linie! Și nu, nu va fi motorul de BMW Z4, pe care nemții l-au plasat inclusiv sub capota lui Toyota Supra, așa cum ați putea bănui, dată fiind alianța dintre Toyota și Mazda. Nu. Va fi un motor Skyactiv-X!

Mazda RX-9 by Joseph Robinson

Citește aici interviul cu CEO-ul Mazda, Akira Marumoto!

 

În interviul pe care l-am luat anul trecut lui Christian Schultze, directorul centrului de dezvoltare tehnologică a Mazda Europe, germanul mi-a spus clar că tehnologia Skyactiv-X este pretabilă oricărei capacități cilindrice, iar la întrebarea dacă există un motor mai mare bazat pe această tehnologie în curs de dezvoltare, a evitat scurt răspunsul: ”nu comentez deocamdată”!

Mazda RX-9 by Joseph Robinson

Așadar, zvonurile despre viitoarea Mazda RX-9 capătă tot mai mult sens, iar contextul este cât se poate de favorabil. Până la informații confirmate, să ne delectăm cu câteva desene imaginate de studentul american Joseph Robinson!

Adaugati comentariu