Ministerul Mediului pregătește un program Rabla 2025 fără majorarea subvențiilor acordate

Rabla ministrul mediului casare AFM

Ministerul Mediului a publicat pe site-ul propriu, un proiect de finanțare pentru Rabla 2025 care menține, neașteptat, aceleași subvenții ca în 2024, dar elimină dieselurile.

Pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a fost publicat proiectul ghidului de finanțare al programului Rabla 2025.  În proiectul Referatului de aprobare a „Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi”, ca și în proiectul Ghidului de finanțare pentru acest program, ambele publicate pe site-ul Ministerului Mediului se menționează că „programul are caracter multianual, se aplică la nivel naţional și se desfăşoară în perioada 2025-2030. Finanţarea programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu constituite în temeiul O.U.G. nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu”.

Apoi, aceleași documente menționează clar că sumele aferente ecotichetului Rabla 2025 sunt de „7.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete; 10.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid; 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice; 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen”. Adică exact valorile existente și în 2024, dar fără ecobonusuri.

Departe de solicitările producătorilor și comercianților de mașini din România, aceste sume – în special cele aferente mașinilor electrice – au puține șanse să compenseze impactul deciziei anterioare de a reduce valoarea ecotichetelor.

Merită amintit în acest context faptul că secretarul general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), declara la finalul lui februarie că, „scăzând ecobonusul (n.. – de anul trecut) pentru vehicule electrice de la 10.000 la 5.000 de euro, automat şi piaţa a scăzut. Bonusul nu a fost suficient de atractiv pentru clienţii potenţiali de vehicule electrice. Noi ne dorim să fie ceva mai mare de 5.000 de euro, dar nu ştim la cât se va ajunge. Depinde şi de Ministerul Finanţelor, depinde şi de Ministerul Mediului”.

De asemenea, Mihai Bordeanu, director al mărcii Dacia pentru Europa de Sud-Est, inclusiv pentru România, menționa în ianuarie 2025 că Rabla Plus „cu 5.000 n-a mers. Ca atare, dacă va fi mai mult cu 500, cu o mie sau două, nu știu și nimeni nu vă poate spune în momentul ăsta. Discutăm și sperăm să fie luată o decizie cât mai curând”.

Trebuie menționat și faptul că una dintre ideile menționate anterior de Ministrul Fechet este definită clar în documentele publicate – cu caracter de proiect, e drept – pe site-ul ministerului: la Capitolul II, Articolul 9, din ghidul de finanțare se menționează că „AFM nu finanțează achiziția autovehiculelor alimentate cu combustibil motorină”.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top