În Norvegia s-au vândut mai multe vehicule verzi decât mașini cu motoare pe combustie

masini eco Norvegia

Vehiculele electrice și hibride au acaparat piața norvegiană. În statul scandinav, 52% dintre vehiculele vândute în 2017 au fost mașini verzi. În 2016, acestea își adjudecau 40% din piață.

Cifrele înregistrate confirmă poziția de lider al Norvegiei pe piața mașinilor eco. Nordicii sunt deschizători de drumuri în ceea ce privește energia verde, autoritățile oferind parcare gratuită și desființând taxele de drumuri pentru mașinile cu emisii reduse sau zero. Mai mult, aceste vehicule călătoresc gratuit pe feriboturi.

“Nicio altă țară nici măcar nu se apropie de cifrele noastre”, spune șeful Federației Rutiere din Norvegia, Oeyvind Solber. “Pentru prima oară în istorie, avem o cotă de piață sub 50% pentru mașinile cu motoare pe combustie.”

31.3% (49.736) dintre mașinile înmatriculate anul trecut au fost mașini hibride, iar 20,9% (33.080) au fost electrice.

POATE TE INTERESEAZĂ:

Și alte state europene încearcă să calce pe urmele Norvegiei, intenționând să pună capăt comercializării mașinilor cu propulsie convențională începând cu 2040. Anul trecut, norvegienii au anunțat că scopul lor este de a comercializa doar mașini cu emisii zero din 2025. Statul scandinav își permite să acționeze repede, 1 trilion de dolari fiind investit în infrastructură și bonusuri pentru a-i convinge pe cetățeni să apeleze la mașini care poluează puțin spre deloc. Autoritățile atrag atenția reprezentanțelor auto să încerce să facă față cererii mari, reducând timpii de așteptare dintre momentul plasării unei comenzi și cel al livrării mașinii.

Tesla Model X și BMW i3 s-au aflat printre mașinile cele mai populare în vânzări în 2017. Agenția Internațională a Energiei anunță că a doua cea mai mare piață pentru vehicule electrice este Olanda.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top