Programul Rabla Plus pentru mașini electrice: Când și cât?

Ford electric

Guvernul pregătește lansarea unui nou program din seria Rabla, numit Rabla Plus. Iată care sunt condițiile și când va fi lansat.

Trebuie precizat de la început că ”Rabla Plus” este un program adresat exclusiv achiziționării de mașini electrice și hibride. Iar cum viitorul le aparține, programul capătă o și mai mare importanță.

Să amintim faptul că, deși este încă în fază incipientă, piața românească de mașini electrice a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii doi ani. Astfel, conform datelor publicate de APIA, dacă în 2014 numărul de mașini electrice noi comercializate în România a fost de 7 unități, anul trecut acesta a urcat la 24 de exemplare. Ne așteptăm, deci, ca odată cu introducerea programului ”Rabla Plus”, să asistăm la o creștere și mai impresionantă a înmatriculărilor de mașini electrice la nivel național.

BMW i3 BMW i8

La sfârșitul anului trecut, parcul național de mașini electrice număra 97 de exemplare. În topul acestora s-au situat Renault Fluence ZE, cu 28 de unități, Tesla, cu 20 de exemplare, Renault ZOE, cu 11 mașini și BMW i3, cu 8 unități înmatriculate.

Care sunt noutățile? Cristina Pașca, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a declarat ieri postului Realitatea TV că programul va demara, cel mai probabil, săptămâna viitoare, iar cei interesați să-și achiziționeze o mașină cu motor electric sau hibrid, vor putea beneficia de un suport consistent, de până la 6000 de euro, în combinație cu programul Rabla.

renault-zoe (14)

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a dat drept exemplu Olanda, care și-a propus ca până în 2025 să-și înlocuiască complet parcul auto cu mașini electrice, dar a admis distanța uriașă care ne separă de nivelul de dezvoltare a parcului auto olandez.

Iar eu completez: dacă tot privim peste gard, la modul sănătos de gândire adoptat de guvernele din vestul Europei, n-ar strica să aruncăm o privire și la lipsa taxelor pentru mașini electrice în țările nordice și, de ce nu, să luăm exemplu. Astfel, dezvoltarea parcului de mașini electrice ar fi și mai mult încurajată.

1 thought on “Programul Rabla Plus pentru mașini electrice: Când și cât?”

  1. Ar fi bine daca pe viitor vor predonina masinile electrice si nu vor mai fi atatea taxe,insa nu cred ca s-au ingramadit romanii sa-si achizitione o masina electrica.In primul rand,nu sunt amenajate statii de incarcare.Eu as fi optat pentru o masina elecrica,citisem ce conditii trebuiesc indeplinite pentru „Rabla Plus” pe https://www.odat.ro/programul-rabla/ dar faptul ca nu avem staii de incarcare in toate orasele,m-a pus putin pe ganduri, un alt motiv ar fi partea electrica sau mecanica…unde ar trebui sa merg daca ceva nu merge cum trebuie?

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Renault Trafic E-Tech Electric AutoExpert.ro

Test drive Renault Trafic E-Tech Electric

Renault își electrifică toată gama de vehicule comerciale. Ultimul pas al procesului se numește Trafic E-Tech Electric. L-am testat în Bordeaux, și

Scroll to Top