O capitală europeană interzice mașinile cu motoare pe combustie!

Amsterdam

Decizie radicală a autorităților olandeze. Consiliul orașului Amsterdam plănuiește să interzice toate motoarele pe combustie în centrul capitalei începând cu 2030.

Astfel, în zece ani, în centrul metropolei nu vor mai avea voie mașini, motociclete, dar nici autobuze cu propulsie convențională, anunță The Guardian. Autoritățile speră astfel să îmbunătățească semnificativ calitatea aerului, care – spun specialiștii – au redus speranța de viață a rezidenților cu aproximativ un an.

Programul de eliminare progresivă a noxelor produse de autovehicule demarajează anul viitor. Începând din 2020, mașinile diesel mai vechi de 15 ani nu vor mai avea acces pe autostrada A10 din zona orașului. Din 2022, niciun autobuz sau autocar cu motor termic nu va mai putea intra în centrul orașului.

Au ieșit în stradă după ce autoritățile au interzis mașinile diesel vechi

Trei ani mai târziu, interdicția se va extinde și asupra vaselor care navighează pe canale și asupra mopedelor și mopedelor ușoare. În 2030, nu vor mai circula în Amsterdam vehicule pe benzină și motorină.

Pentru a motiva localnicii să treacă la mașini cu propulsie electrică sau pe hidrogen, autoritățile intenționează să ofere stații de încărcare fiecărui posesor de mașină cu emisii zero. Va fi nevoie de un număr cuprins între 16.000 și 23.000 de astfel de stații până în 2025, estimează specialiștii.

Contestarii acestui plan susțin că nu toți locuitorii orașului Amsterdam își vor permite mașini electrice.

Amsterdam nu este primul oraș care impune astfel de restricții. Pe lista metropolelor care au demarat planul de curățare a aerului se află orașe importante din Spania, Italia și Germania.

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Mazda MX-5 NC autoexpert.ro

Second hand – Mazda MX-5 NC (Mk III)

Cu mașina asta, MX-5 NC, mergi la sigur, pentru că fiabilitatea și plăcerea de a conduce merg mână-n mână! Foto: Mazda Conducere

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Tradiția ne arată că ediția din februarie a revistei Auto Expert este dedicată, în egală măsură, pragmatismului și creativității. Și cine suntem

Scroll to Top