Mașinile vechi interzise complet într-o metropolă europeană

Madrid mașinile vechi

Statele europene au pornit în cursa de reducere a poluării. Astfel, și Spania se înscrie în cursă cu cel mai important oraș al său. În capitala Madrid, nu vor mai avea acces mașinile diesel mai vechi de 2006. Surpriza vine și pentru mașinile pe benzină: cele mai vechi de 18 ani nu vor mai avea dreptul să tranziteze orașul.

Șoferii care încalcă noile reglementări ale programului ce poartă denumirea de “Madrid Central” vor primi o amendă de 90 de euro. Municipalitatea madrilenă speră să reducă poluarea în oraș cu până la 40%. Au interzis astfel, orice vehicul cu motor diesel fabricat înainte de 2006, dar și mașinile cu motoare pe benzină construite înainte de 2000 nu vor mai avea acces în centrul orașului.

Autoritățile permit însă excepții în următorul an: proprietarii mașinilor vizate de noua lege, care trebuie să ajungă la locul de parcare situat în centrul Capitalei, pot aplica pentru a fi înregistrați într-o bază de date care le permite circulația în zona respectivă. Măsura se aplică și celor care locuiesc în centrul orașului, însă cu o condiție: aceștia trebuie să parcheze numai pe strada pe care locuiesc.

Citește și:

Un stat din U.E. interzice mașinile vechi cu motoare diesel pe autostradă

Mașinile eligibile vor avea în parbriz un permis, emis în urma unui test de emisii, care arată că au obținut permisiunea de a tranzita orașul.

La polul opus, se află mașinile hibride și electrice, care pot rula oriunde în centru și care pot parca în spațiile publice special amenajate fără restricții de timp.

Autoritățile au decis montarea unor camere video, cu ajutorul cărora să-i identifice pe contravenienți și speră că decizia va reduce zgomotul la nivel urban și îi va încuraja pe locuitori să se deplaseze folosind biciclete, mijloacele de transport în comun sau să meargă pe jos.

Madrid intră astfel pe lista tot mai lungă a orașelor care iau măsuri drastice împotriva poluării. Autoritățile din Paris, Londra și Berlin au impus, la rândul lor, reguli stricte pentru deținătorii de mașini cu grad mare de poluare.

Adaugati comentariu