Oficial: cauzele abandonului Toyotei cu nr.5 la Le Mans 2016

Toyota Hybrid Le Mans 2016 WEC

Departamentul de relații cu presa al constructorului japonez a prezentat cauzele care au dus la abandonul din ultimul tur al prototipului cu numărul 5, în cursa de la Le Mans 2016.

Trebuie să recunosc că fiecare atom al corpului meu a suferit, când am văzut Toyota cu numărul 5 că se oprește, în ultimul tur la cursei de la Le Mans 2016, după aproape 24 de ore de supremație. Nu pentru că aș fi un mare fan Toyota, sau pentru că aș avea ceva împotriva nemților de la Porsche. Dincolo de mărcile implicate în lupta pentru victorie, abandonul a fost tragedia unei echipe meritorii, care, după ce a condus 99% din timpul cursei, s-a văzut înfrântă, când începuse deja să-și serbeze victoria.

E ca și când Messi ar rata cu poarta goală, de la 11 metri, în finala Campionatului Mondial, ca și când Bolt ar face întindere cu 5m înainte de finish la Olimpiadă, ca și când Kittel ar pierde sprintul în ultima etapă din Turul Franței, din cauza unei pene pe ultima sută de metri. E o zi neagră pentru Toyota, pe care însă nu trebuie s-o uite, ci din care trebuie să învețe. Și asta fac deja, pentru că a se ridica din cenușă e bătut în ADN-ul japonezilor.

Toyota Hybrid Le Mans 2016 WEC

 

Dar ce s-a întâmplat, de fapt?

”Mașina numărul 5 a suferit o defecțiune tehnică la un conector de pe traseul de admisie, între turbocompresor și intercooler, care a cauzat pierderea controlului asupra turbocompresorului.”

Desigur, o mașină turbo poate funcționa și cu o fisură pe circuitul de înaltă presiune al admisiei. Cum de s-a oprit, totuși, Toyota?

”Echipa a încercat să modifice setările, pentru a restabili nivelul de putere, și în final a reușit. Cu toate astea, scopul a fost atins prea târziu, iar mașina a fost exclusă din clasament.(…) Momentan, nu ne este clar de ce s-a defectat acel conector, deși am verificat procesul de producție a acelei piese. O să facem și alte analize pentru a vedea originea defectului. E clar, însă, că problema nu are legătură cu cea pe care am avut-o la Spa în acest sezon. Piesa defectă este deja la TMG pentrudeterminarea motivului cedării și împiedicarea unei probleme identice în viitor.”

Concluzia? Dincolo de fiabilitatea proverbială a mașinilor produse de Toyota, să nu uităm forțele repetate la care sunt supuse monoposturile WEC într-o cursă de anduranță și faptul că aici se testează tehnologia viitorului, care, evident, e departe de a fi infailibilă. Una peste alta, rămânem cu un gust amar: o bucată de plastic a dat peste cap un an de vise, calcule și încercări și aproape 24 de ore de glorie.

Sursa: motorsport via motor1

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top