Advertisement

Planurile Tesla pentru viitorul apropiat sunt fabuloase!

Tesla Model 3 - uzina Tesla

Elon Musk, mai-marele companiei Tesla, mută atenția de la accidentele care au implicat recent modelele electrice produse de americani. Planurile Tesla pentru viitor sunt atât de îndrăznețe, încât promit să transforme compania într-un gigant auto.

Cronologia evenimentelor stă cam așa: datorită tehnologiei cu iz futuristic pe care-o folosesc modelele Tesla, compania americană a reușit, pentru prima dată în istorie, să pătrundă între cei mai valoroși 10 producători auto din lume! Mare lucru, dată fiind producția (încă) restrânsă de mașini. Când totul părea că merge ca pe roze, dezastrul se produce: asistăm la primul accident mortal în care un șofer își pierde viața, încredințată sistemului Autopilot.

Era inevitabilă, de altfel, o astfel de consecință, din moment de nimeni nu pare să înțeleagă că sistemele de rulare autonomă sunt, încă, sisteme de asistență. Firește, nu agreez ideea că ”mortu-i vinovat”, și nici nu înțeleg cum un sistem atât de evoluat precum cel produs de americani a ratat complet intervenția când TIR-ul din dreapta i-a tăiat calea, încercând să vireze la stânga. Însă sunt prea multe cazuri de bravadă la volan, care te fac să te întrebi când va veni și primul accident.

Tesla Autopilot - se conduce singura - planurile Tesla

Brusc, Tesla a devenit din fruntaș al clasei, elev corigent. Toate publicațiile arătau cu degetul sistemul Autopilot, cerând dezactivarea sa. Atitudinea lui Elon Musk este, însă, cea a unui geniu în marketing: în loc să bată moneda pe siguranța oferită de sistemul Autopilot, americanul mută atenția spre planurile Tesla de viitor.

Iar acestea sunt grandioase: în postul numit pompos ”Master Plan, Part Deux”, Musk a prezentat o imagine idilică a unei companii imense, ce va include o paletă completă de servicii și produse, de la linia extinsă de autovehicule electrice și autonome, până la panouri solare, capabile să stocheze energia solară în baterii, sau alimentând rețeaua de curent.

A. Pentru ca planul să dea roade, americanul vrea să reunească Tesla și principalul producător de panouri solare din SUA, SolarCity, sub o singură umbrelă. Elon Musk va prelua, astfel, complet controlul companiei SolarCity, la care este asociat, împreună cu doi veri de-ai săi, pentru suma de 2,8 miliarde USD, creând un ecosistem electric care să producă energie solară și s-o consume, susținându-se exclusiv din aceasta.

Tesla Model X - planurile Tesla

B.  O nouă gamă de modele, extinsă în toate segmentele majore, va fi prezentată în curând. Printre viitoarele variante de caroserie, Tesla plănuiește lansarea lui Model Y, un SUV compact, bazat pe Model 3. În plus, un model pick-up, un TIR, numit Tesla Semi, și un autobuz sunt în dezvoltare, în stadiu incipient, urmând să fie dezvăluite anul viitor. Tesla Model 3 va fi cel mai economic și ieftin model produs de americani, prețul său fiind de 35.000 USD.

C. Un alt capitol din agenda lui Musk este viitorul sistem de rulare autonomă ”Tesla Robot”. Acesta se va baza pe actualul Autopilot și va oferi ”o siguranță de zece ori mai mare decât cea oferită de șoferi”. Pentru asta, sistemul se va ghida folosind senzori radar, camere și sonare, însă adevărata provocare va fi punerea la punct a unui soft infailibil, care să utilizeze corect informația.

D. Flota Tesla va permite proprietarilor să-și închirieze mașinile atunci când nu le folosesc, câștigând bani de pe urma lor. Tranzacția se va încheia folosind o simplă aplicație de smartphone, iar, conform previziunilor actuale, în cazul închirierii mașinilor autonome, cererea va depăși cu mult oferta. Deși în acest proiect ar fi avantajate mai degrabă automobilele mai mici decât viitorul Tesla 3, Musk exclude, cel puțin pe moment, o astfel de mașină.

Gigafactory - planurile Tesla

E. Expansiunea Tesla, prin lansarea de săptămâna viitoare a super-uzinei de baterii Li-ion din Nevada, numită Gigafactory. Aceasta va fi un catalizator important către atingerea target-ului de 500.000 de mașini produse în 2018.

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top