Pleci cu maşina în Grecia? Află cum te fereşti de amenzi de 2.000 de euro

grecia

Grecia a modificat, anul trecut, regulile de circulaţie pe reţeaua rutieră internă, sancţionând drastic şoferii care vorbesc la telefon în timpul condusului, nu poartă centura de siguranţă, nu respectă viteza legală sau sunt depistaţi cu dispozitive anti-radar. Vestea şi mai rea este că a fost eliminată posibilitatea de plată la jumătate a amenzii în decurs de 10 zile.

Noul Cod Rutier elen a intrat în vigoare de la data de 30 martie 2018, astfel că şoferii cu autoturismele înscrise în circulaţie în România pot circula în Grecia cel mult 180 de zile dacă sunt turişti şi nu au o rezidenţă legală în această ţară. Cei cu rezidenţă sau domiciliu în Republica Elenă (carte de identitate pentru cetăţeni europeni, asigurare medicală IKA sau număr fiscal AFM) sunt obligaţi ca, imediat dupa intrarea pe teritoriul elen, să se prezinte la primul birou vamal în vederea parcurgerii procedurilor de import a autovehicolulului.

În conformitate cu noile prevederi ale Codului Rutier, sunt aplicate următoarele sancţiuni:

  1. Neutilizarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
  2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv handsfree se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
  3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentraţie de alcool de:
  • 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro şi imobilizarea autovehiculului;
  • 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile şi imobilizarea autovehiculului;
  • peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare  de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuţelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.

 

CITEŞTE ŞI: Codul Rutier. Ce pierzi dacă maşina are faruri personalizate

 

Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani şi care sunt depistaţi având o concentraţie de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancţionaţi cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puţin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuţelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.

  1. Depăşirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
  2. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

 

Citiţi articolul integral pe www.floteauto.ro

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Fiat 500 sh AutoExpert

Fiat 500 Second Hand

Istoria se dovedește tot mai des cheia spre renașterea mărcilor. Iar cel mai celebru model, Fiat 500, este dovada cea mai clară.

Scroll to Top