Popas la mănăstirile din Bucovina

Uneori, mai ales după multa agitaţie a zilelor de muncă, ne gândim la locuri în care am putea să ne găsim liniştea. Frumoasele mănăstiri bucovinene nu trebuie omise de pe lista cu atracții turistice care fac bine la suflet și la trup…  

Mănăstirile din Bucovina sunt atât de speciale încât nu poţi să le vezi doar  în fugă. Dacă nu te laşi în voia spiritului lor atotdăinuitor, uitând de cele lumeşti şi pierzându-te în istoria lăcaşurilor şi în ortodoxia neamului, ai bătut calea degeaba… În această zonă pitorească a țării, există un număr realmente impresionant de biserici şi mănăstiri cu fresce interioare şi exterioare ce s-au păstrat încă din vremuri medievale. Tocmai datorită valorii lor inestimabile, în anul 1993, au fost incluse pe lista patrimoniului cultural al UNESCO, bucurându-se de recunoaştere mondială şi protejare ca patrimoniu cultural. În număr de opt, bisericile pictate din nordul Moldovei aparţin unor mănăstiri ortodoxe construite la sfârşitul secolului XV şi începutul celui de-al XVI-lea.

Pictori necunoscuţi şi icoane în culori unice

Construite la cererea unor familii nobile, pentru a le fi lăcaş de veşnicie, bisericile au fost pictate în majoritatea cazurilor de pictori rămaşi necunoscuţi, în culori numai de ei ştiute, care au ajuns a fi numite după locul unde se află respectiva ctitorie – Albastrul de Voroneţ, Roşul de Humor sau Verdele de Arbore. Mai întâi, scenele descriind poveştile biblice au fost pictate pe pereţii interiori, apoi pe cei exteriori. Religioase și pilduitoare, aceste scene sunt dovada statorniciei credinţei românilor.

Prin ce impresionează Mănăstirea Humor

Biserica Adormirea Maicii Domnului, de la Mănăstirea Humorului, se află în mijlocul  naturii şi este înconjurată de privelişti de o unică frumuseţe, aproape sălbatică. Clădirea bisericii a început în timpul domniei lui Alexandru cel Bun. În primii ani ai secolului al XVI-lea, în 1527, mănăstirea a fost jefuită şi distrusă de tătari. Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului  de la Humor a fost ridicată în 1530 şi pictată în 1535 de echipa meşterului Toma de la Humor. Monumentul este evidenţiat de pridvorul cu două arcade frânte, dar şi de pictura murală a Fecioarei cu pruncul, din luneta uşii de la intrare, cât şi portretele votive din naos. Turnul cu clopotniţa a fost înălţat de Domnitorul Vasile Lupu, în 1641. Dintre manuscrisele păstrate aici, cel mai de preţ este Tetraevangheliarul din 1473, carte dăruită de însuşi Ştefan cel Mare.

Citeste mai departe

Sursă foto: mamaistietor.ro

Adaugati comentariu