Programul Prima Masina 2016: Noi condiții de creditare

Autoritățile vor să modifice programul Prima maşină

Programul Prima Masina 2016 se apropie de debutul oficial. Potrivit propunerilor făcute de Guvern, noile normele de aplicare prevăd condiții de creditare revizuite și dobânzi mult mai avantajoase.

Ca și anul trecut, Programul Prima Masina 2016 prevede un avans de cel puţin 5% din preţul de achiziţie și o perioada de creditare de maximum cinci ani. O noutate importantă este posibilitatea acoperirii avansului de 5% cu vouchere Rabla, valoarea primei de casare urmând să fie stabilită, în continuare, la 1.500 de euro.

În plus, pentru a crește atractivitatea Programului, Ministerul de Finanțe ia în considerare introducerea unui plafon maxim pentru dobânzile aplicate de bănci creditelor acordate în cadrul acordate participanților. Astfel, cuantumul dobânzii nu va putea depăși suma dintre indicele ROBOR la 6 luni și o marjă a băncii de 3% pe an.

Garanția acordată de Stat pentru creditul acordat rămâne de 50%. Finanţarea exclude dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit și va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proforma, respectiv 90%, pentru persoanele cu vârsta de peste 36 ani, inclusiv, la data aprobarii creditului. În acest caz, statul va garanta 40% din finanţare.

Pentru a intra în Programul Prima Maşină, dedicat exclusiv persoanelor fizice, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să facă dovada că autoturismul care va fi cumpărat este nou, este produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului Euro 5, este cumpărat de la o firmă care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

De asemenea, participarea la Programul Prima Maşină obligă cumpărătorul să asigure autoturismul printr-o poliţă Full Casco fără franşiză, care va acoperi cel puţin riscurile totale şi parţiale de furt şi daună, şi să nu înstrăineze maşina pe toată durata de valabilitate a garanţiei.

Programul Prima Masina 2016 va beneficia în acest an de un plafon total al garanţiilor de 100 de milioane de lei, în scădere comparativ cu cele 350 de milioane alocate în 2015.

5 thoughts on “Programul Prima Masina 2016: Noi condiții de creditare

  1. Bună ziua

    Mai interesează sa îmi achiziționez un autovehicul în valoare de 5000 euro și as dorii sa știu cum pot beneficia de programul prima mașină.

Adaugati comentariu