Proiect de lege – Se interzic mașinile cu volan pe dreapta în România?

volan pe dreapta

Mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise în România, dacă proiectul de lege trece de Parlament. Este propunerea unor deputați PSD, care consideră că aceste vehicule sunt periculoase pentru toți participanții la trafic, pentru că reduc semnificativ vizibilitatea în condițiile circulației pe partea dreaptă a carosabilului. Sunt 20.000 de mașini cu volanul pe dreapta în România.

Deputații PSD Gabriel Petrea și Beatrice Tudor sunt cei care au propus interzicerea mașinilor cu volan pe partea dreaptă în România, motivând că drumurile pe care se circulă exclusiv pe dreapta și codul rutier din țara noastră nu sunt compatibile cu astfel de vehicule.

Pericolul cel mai mare survine atunci când șoferul aflat în partea dreaptă vrea să efectueze o depășire, fiindu-i imposibil să obțină o vizibilitate maximă în condiții depline de siguranță. Vizibilitatea este redusă și în cazul pietonilor angajați în traversare prin locurile semnalizate corespunzător.

Inițiativa legislative a ajuns deja în Parlament și va fi supusă voturilor. Proiectul așteaptă însă și o poziție oficială din partea Registrului Auto Român, care să-i oblige pe posesorii de mașini cu volanul pe partea dreaptă să recurgă la convertirea acestora în vehicule cu volanul pe stânga sau să renunțe la ele.

Aproximativ 20.000 de mașini cu volanul pe dreapta, aduse, în cea mai mare parte, din Marea Britanie, sunt înscrise în circulație în România. Statisticile Poliției arată că, în accidentele în care sunt implicate astfel de mașini, șoferii acestora sunt vinovați de producerea incidentului rutier în 90% dintre cazuri.

Un proiect de lege din 2016 propunea ca șoferii mașinilor cu volan pe partea dreaptă să urmeze cursuri suplimentare de condus (minimum 20 de ore), iar vehiculele lor să fie echipate cu oglinzi periscopice. Proiectul a fost însă respins.

Adaugati comentariu