Renault, concept (meta) Morphoz pentru viziunea electrică a anului 2025

Renault, concept (meta) Morphoz pentru viziunea electrică

Renault a dezvăluit online noul concept Morphoz, model electric care ar fi trebuit să devină starul absolut de la standul constructorului la Geneva. Chiar și așa, viziunea electrică este una interesantă… dar și foarte „schimbătoare”.

Renault promite că noul Morphoz conține genele strategiei electrice a companiei. Cel puțin pe termen mediu – dincolo de 2025. Show car-ul prinde forma unui crossover – combinând trăsături de stil din zona SUV, sedan, dar și a coupé-urilor cu patru portiere. Are console scurte și un acoperiș plonjat, fiind construit pe baza arhitecturii modulare CMF-EV a grupului. Iar modular înseamnă, de această dată, posibilitatea de a adopta diferite configurații de putere, capacitate a acumulatorilor, autonomie. Dar și ale interiorului și volumului destinat bagajelor.

Renault, concept (meta) Morphoz pentru viziunea electrică

Secretul conceptului Renault Morphoz constă în posibilitatea unei metamorfoze cât se poate de reale. Mai exact, vehiculul electric își poate schimba aproape pe loc dimensiunile fizice. Are două versiuni – City și Travel. În primul caz, dimensiunile includ o lungime de 4,4 metri și un ampatament de 2,7 metri. Acumulatorii au o capacitate de doar 40 kWh și o autonomie cam optimistă – 400 km.

City sau Travel, în doar câteva secunde

Morphoz se transformă în varianta Travel în doar „câteva secunde”, însă doar la stații speciale. Acolo sunt adăugați încă 50 kWh. Totalul de 90 kWh livreaz o autonomie și mai generoasă, de 700 km. Vehiculul se extinde la rândul său – ajungând la o lungime de 4,8 metri și un ampatament de 2,93 metri. Odată reîntors în oraș, șoferul le poate preda la stațiile din rețea – acestea devenind unități staționare de stocare a energiei.

Renault, concept (meta) Morphoz pentru viziunea electrică

Designul include o nouă semnătură luminoasă ce va fi adoptată pe viitor de modelele electrice ale mărcii. Interiorul este și el la fel de adaptabil, producătorul francez punând în prim plan un sistem de inteligență artificială. AI-ul este capabil să-l recunoască pe șofer de la distanță, iar smartphone-ul său va fi inclus în consola centrală – ambele devenind centrul operațional al automobilului.

Renault, concept (meta) Morphoz pentru viziunea electrică

În plus, conceptul este dotat cu sisteme ADAS care îi permit atingerea Nivelului 3 SAE de automatizare. Sistemul autonom este disponibil în diverse situații pre-definite – precum și pe autostrăzi sau în trafic congestionat. Renault promite primul model inspirat de Morphoz, ca parte a unei noi familii electrice, pentru 2021.

Adaugati comentariu