Cine este Rimac? Un producător croat de hypercaruri electrice! Da, ați auzit bine. De când produc croații mașini proprii și, mai ales, hypercaruri? Cui îi pasă, atâta vreme cât Rimac Concept One arată atât de bine și se mișcă cu atât talent?

Performanțele sunt uimitoare, nu numai dacă ne gândim că mașina electrică este produsă în Croația, ci și dacă o comparăm cu orice vehicul omologat aflat pe piață. Rimac Concept One accelerează până la 100 km/h în doar 2,8 secunde și oferă o autonomie declarată de 500 km! Pare mașina perfectă, însă numai până dai cu ochii de prețul de listă: 980.000 USD.

Rimac Concept One

Totuși, cei 1088 CP și 1600 Nm își cer prețul. Iar dacă o vedeți precum pe un Bugatti Veyron, capabil doar de accelerări în linii drepte, aflați că cele 4 motoare electrice antrenează separat fiecare roată și sunt controlate de un complex sistem electronic, care le monitorizează cuplul de 100 de ori pe secundă. Astfel, ținuta de drum în viraje promite să fie perfectă, ținând cont de centrul de greutate scăzut, dat de poziționarea joasă a motoarelor electrice, și de distribuția perfectă a maselor pe punți. Firește, perfecțiunea trebuie raportată la cele 1850 kg ale mașinii.

Însă nu demarajul 0-100 km/h este cel cre impresionează cel mai mult, ci cele 6,2 secunde in care atinge 200 km/h, respectiv 14,2 secunde până la 300 km/h. Conceptul este limitat electronic la 355 km/h. Unde să prinzi o astfel de viteză?

Rimac Concept One

Este greu să găsești o pistă cu o linie dreaptă suficient de lungă pentru a-i testa la limită performanțele. Din fericire, însă, există forțele armate și-ale lor piste de încercări. Iar Rimac a apelat la Ministerul Apărării din Croația pentru a-i pune la dispoziție o astfel de pistă. Oficialitățile au fost de acord, iar noi vă arătăm ce-a ieșit!