Robert Vișoiu, dublă în GP3!

Cu două victorii entuziasmante de etapă în seria GP3, cea mai disputată competiție pregătitoare pentru Formula 1, Robert Vișoiu a devenit unul dintre cei mai urmăriți piloți de monoposturi la nivel mondial.

Auto Expert: Felicitări pentru cele două victorii și pentru parcursul din acest sezon! Cum ai reușit să ajungi la acest nivel?

Robert Vișoiu: Mulțumesc! Sprijinul fanilor din România și al presei este extrem de important pentru mine și mă bucur că rezultatele mele nu au trecut neobservate. Muncesc de mult timp pentru aceste rezultate, care îmi pavează drumul către Formula 1. Am început în karting la doar 4 ani și după ce am început să înțeleg despre ce este vorba în acea ramură a sportului cu motor am trecut la competițiile internaționale. În seria mondială WSK am reușit să obțin titluri importante, iar asta m-a motivat să fac „saltul” către competițiile de formulă. După un sezon de Formula Abarth în 2011 am concurat apoi în 2012 în Formula 3 Italia și în GP3. În acest sezon particip din nou în două competiții: GP3 și AutoGP. Pasul din acest sezon e unul foarte important, pentru că GP3-ul propune mașini mai rapide decât în anul anterior, iar monopostul din Auto GP e încă și mai puternic.

Auto Expert: Cum ai gestionat cursa din Ungaria și cum ai reușit victoria?

Robert Vișoiu: În urma locului 8 din prima cursă a weekend-ului am fost în pole position în cursa a doua. Startul nu a fost extraordinar și asta i-a permis coechipierului meu Carlos Sainz Junior – fiul fostului mare pilot de raliuri – să se poziționeze lângă mine în primul viraj. Am reușit să îl blochez și să mă detașez. Aveam peste 6 secunde avans pe finalul cursei atunci când un incident i-a obligat pe organizatori să trimită safety car-ul pe traseu. Tot avansul meu a fost astfel năruit. La restart am gestionat bine situația și în ultimele două tururi am reușit să mă detașez la peste patru secunde față de Carlos (n.r. Sainz Jr.), care a terminat
al doilea. A fost o victorie extraordinară pentru mine, mai ales datorită faptului că am reușit-o aproape de casă, în Ungaria.2

Auto Expert: GP3-ul este competiția care produce piloți pentru Formula 1. „Greii” competiției regină sunt cu ochii pe tine, probabil…

Robert Vișoiu: Într-adevăr piloți foarte rapizi în sezoanele trecute de GP3 au reușit să acceadă în Formula 1, iar asta mă ambiționează în mod deosebit. Bottas sau Gutierez sunt exemple de urmat pentru toți piloții din GP3. În prezent concurez în echipa Mark Webber Arden condusă de Christian Horner, Team Managerul RedBull Racing în Formula 1. Mai mult, cei doi coechipieri ai mei, Sainz și Kvyat, sunt amândoi piloți susținuți de RedBull. Cu toate acestea, eu sunt singurul pilot al echipei care a reușit să câștige curse în acest sezon și din acest motiv am fostremarcat de patronii echipei și nu numai. Asta nu mă face însă să îmi „pierd capul” și lucrez în continuare la fel de hotărât și de profesionist ca și până acum.

Auto Expert: Mass media din România ți-a acordat o atenție deosebită în urma victoriei din Ungaria. Cum gestionezi presiunea presei?

Robert Vișoiu: Sunt deosebit de încântat de faptul că performanțele mele sunt remarcate de mass-media. De imaginea mea se ocupă foarte profesional cei de la PMRacing, astfel încât eu mă pot concentra pe partea sportivă, de care sunt responsabil. 3Apreciez în mod deosebit atenția pe care mi-o oferă prietenii de pe twitter și de pe facebook, unde sunt mereu foarte activ.

Auto Expert: Conform statisticii GP3 ai cele mai multe ture la conducerea curselor dintre toți piloții. Mai mult, ai două victorii. Ce îți lipsește pentru o poziție mai bună în clasamentul general?

Robert Vișoiu: Nu trebuie să mă las purtat de val. Știu că sunt rapid și că mă pot lupta de la egal la egal cu orice pilot din GP3, însă asta nu înseamnă că nu trebuie să lucrez la a mă perfecționa. Cred că trebuie să mă concentrez mai bine în calificări și să mă îmbunătățesc pe anumite circuite pe care nu am fost la fel de rapid
ca pe cele pe care am câștigat. Sunt detalii pe care le vom cizela pentru a putea lupta în clasamentul general.

Auto Expert: Ai apărut alături de Vali Porcișteanu la o sesiune de teste pe macadam. Cum ți s-a părut rolul de copilot?

Robert Vișoiu: A fost o experiență deosebită pentru care îi mulțumesc lui Vali! E cel mai rapid pilot de raliuri din România și unul dintre puținii alături de care aș sta în dreapta. Mi-a plăcut mult experiența, dar nu mă văd sub nici o formă în postura de copilot. Locul meu e la volan, pe circuit. Toată concentrarea mea merge spre competițiile în care particip și care mă ghidează spre Formula 1.

Auto Expert: Ce urmează pentru tine? Formula 1 e un vis care ne-a fost interzis multa vreme nouă, românilor?

Robert Vișoiu: Urmează, ca și până acum, multă muncă și concentrare. Cred că atâta vreme cât voi continua să îmi îmbunătățesc evoluțiile și voi concura la un nivel ridicat voi reuși să îmi împlinesc visul de a pilota la un nivel înalt în Formula 1. Este lucrul pentru care mă antrenez și pentru care lupt încă de când eram copil și sunt extrem de hotărât să ajung acolo. Sper să reușesc să fiu foarte performant și în viitor și să dau randament și în următoarele sezoane.

Adaugati comentariu