Sezonul 2020 de Formula 1 s-ar putea prelungi până în februarie 2021

Formula 1 2020

Sezonul 2020 s-ar putea prelungi până în februarie 2021, ceea ce înseamnă că se va încheia cu o lună înainte de startul noului sezon. Echipele, Lyberty Media și FIA iau deja în calcul posibilitatea unui „super-sezon” și incluisv weekend-uri de cursă de numai două zile, pentru a da posibilitatea echipelor să se organizeze logistic în cazul unor etape desfășurate săptămânal.

Foto: Attila Szabo

Mai multe site-uri britanice de specialitate au afirmat săptămâna trecută că sunt discuții între principalii actori din Formula 1 pentru organizarea unui sezon 2020 ce s-ar putea prelungi până în ianuarie sau chiar februarie 2021.

Cum pandemia de coronavirus (COVID-19) a oprit déjà sezonul 2020, primele opt curse de Grand Prix fiind déjà anulate sau amânate. Prima cursă programată să se defășoare ar fi Grand Prix-ul Canadei pe 14 iunie, dar și acest lucru este puțin probabil, criza epidemiologică fiind încă departe de apogeu.

Echipele de F1 construiesc împreună un ventilator pulmonar

În săptămâna care tocmai s-a încheiat, Chase Carey, CEO F1 a afirmat că mai sunt încă șanse pentru a se alcătui un campionat format din 15-18 curse anul acesta, odată ce restricțiile se vor fi ridicat.

Oricum, după cum declară și majoritatea guvernelor din țările afectate este puțin probabil ca și din punct de vedere economic să se revină la normal în lunile următoare, astfel că este încă dificil de pus la punct un calendar rezonabil care să se încadreze în perioada acestui an.

Mattia Binotto FOTO_Attila Szabo
Foto: Attila Szabo

Intervievat de Sky Italia, Binotto afirmă că echipele sunt flexibile la găsirea oricărei soluții, ceea ce deschide poarta ca Liberty să poată face tot ceea ce este necesar, incluisv să ia în considerare evenimente de grand prix derulate doar pe durata a două zile și chiar un sezon care să se încheie în ianuarie sau februarie 2021.

Traversăm un moment crucial. În privința calendarului, împreună cu ceilalți team manageri, oferim FIA și lui Carey liberatea de a defini calendarul așa cum vor, date fiind condițiile” a declarat Binotto.„Putem avea chiar și weekend-uri de cursă de două zile, cu antrenamentele libere mutate sâmbătă dimineață, astfel încât să ne putem organiza logistic, dacă grand prix-urile vor fi săptămânale.”

Întrebat dacă ar fi de acord ca sezonul să se întindă până în ianuarie, Binotto a afirmat că este deschis la orice posibilitate, iar dacă următorul sezon începe din martie 2021 atunci, de ce să nu se meargă pe un sezon 2020 cât mai complet.

Regulamentul tehnic, sportiv și financiar pentru 2021

S-ar putea renunța astfel la testele de pre-sezon programate pentru 2021, în condițiile în care echipele au agreat deja să folosească același regulament tehnic și pentru 2021, majoritatea mașinilor rămânând astfel nemodificate, cu excepția McLaren care va trebui să integreze pentru 2021 noul Power-Unit Mercedes.

Chase Carey, CEO F1, a afirmat că actualul campionat va suferi schimbări majore cu scopul de a se putea desfășura cât mai multe curse posibil. „Actualul sezon se va extinde dincolo de 27-29 noiembrie” a firmat el.

Se ia chiar în considerare ca echipele să prelungească starea de pauză – în prezent nimeni nu are voie să lucreze la mașini, sediile fiind închise. Aceasta limitează posibilitatea ca echipele să lucreze la dezvoltarea mașinilor, ceea ce le ajută să reducă și din costuri, în condițiile în care bugetele sunt puse acum sub o mare presiune.

Formula 1 2020
Foto: Attila Szabo

În condițiile în care țările au dispus diferite măsuri de restricționare a accesului la locul de muncă există pericolul ca echipele să nu-și poată relua activitatea la finalul perioadei de pauză impus de FIA. Ferrari și-a închis fabrica în urmă cu două săptămâni, în timp ce majoritatea echipelor cu sediul în Marea Britanie, au început să închidă fabricile de săptămâna trecută.

Să ne amintim

Disputarea curselor de F1 în ianuarie era ceva normal în primele trei decade de la înființarea campionatului mondial. Marele Premiu al Africii de Sud s-a derulat în prima zi a anului în 1965 și 1968 și pe 2 ianuarie în 1967, în timp ce cursa din Argentina s-a derulat pe 9 ianuarie 1977, pe 12 ianuarie 1975 și pe 13 ianuarie (1957, 1974 și 1980).

Ultimul sezon încheiat în această perioadă, până azi, s-a petrecut în 1962, cu Grand Prix-ul Africii de Sud, derulat pe East London pe 29 decembrie. Anul următor ultima cursă s-a încheiat pe 28 decembrie.

Formula 1
Jody Scheckter – GP Argentina 9 ianuarie 1977

 

 

Adaugati comentariu