Advertisement

Siguranța rutieră, măsuri concrete

Siguranța rutieră AutoExpert.ro

Siguranța rutieră din România are nevoie de măsuri urgente pentru a fi îmbunătățită.

Accidentele grave înseamnă nu doar bunuri avariate, ci vieți pierdute, familii destrămate și un viitor curmat mult prea devreme. Din păcate, cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, România conduce într-un clasament european al numărului de accidente rutiere și al victimelor acestora, în ciuda unor progrese făcute în ultimul timp.

În 2022 au avut loc 28.010 accidente rutiere în care au fost accidentate 36.218 persoane, reprezentând o creștere de 3% față de anul precedent. În total, peste 1600 de oameni au murit pe drumurile publice din țara noastră în 2022.

Lunile de vară dețin recordul de peste an în materie de accidente grave, în august înregistrându-se o creștere de peste 30% față de media anuală, o cauză putând fi legată de vacanțele din această perioadă când se călătorește mai mult cu mașina și în intervale mai lungi de timp.

Dincolo de statisticile care confirmă istoric aceeași tendință de creștere pe timp de vară, în contextul accidentelor grave din ultima perioadă, Coaliția pentru Siguranță Rutieră susține public adoptarea urgentă a unor măsuri concrete și ferme pentru îmbunătățirea siguranței rutiere. Totodată, Coaliția militează pentru ca, până în 2030 cel târziu, România să nu mai figureze în topul clasamentului european al accidentelor rutiere și ca siguranța rutieră să fie recunoscută drept prioritate națională, prin dezvoltarea unor politici publice sustenabile, care să ducă la scăderea numărului de accidente și, implicit, al numărului de victime.

Pentru realizarea acestor obiective, Coaliția își propune concret:

– promovarea de politici publice pentru îmbunătățirea cadrului normativ cu privire la conduita în trafic;

– dezvoltarea unui document strategic prin contribuția membrilor Coaliției – Carta Albă a Siguranței Rutiere;

– derularea a cel puțin o campanie anuală de siguranța rutieră, adresată publicului larg, precum și a unui proiect specific de îmbunătățire a siguranței în trafic.

Coaliția pentru Siguranță Rutieră este un proiect care s-a constituit în luna iunie a acestui an, ca o nevoie de acțiune coalizată a peste 21 de autorități, instituții și organizații nonguvernamentale care își propun să contribuie la reducerea semnificativă a numărului de accidente pe șoselele din România. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul pentrusigurantarutiera.ro.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top