Skoda Atero – coupe-ul studenților

Skoda Atero Concept

Skoda face ceea ce-ar trebui să facă, din când în când, orice mare constructor de automobile din lume: dă frâu liber imaginației studenților. Aceștia au desenat și au construit un coupe care se integrează perfect în linia cehilor, pe care l-au numit Skoda Atero.

Bine, nu este prima dată când un producător de mașini lasă mână liberă studenților: cel mai recent caz este ce al colegilor de grup VW, care au lăsat pe mâna ucenicilor un Golf GTI. Aceștia au abordat proiectul într-un mod tineresc, fapt care s-a oglindit perfect în accentele de culoare și sunet ale conceptului VW Golf Heartbeat.

Însă ceea ce a făcut Skoda este mult mai complex. Cehii au premis studenților nu numai să personalizeze un model după propriile lor dorințe, ci să-l modifice complet. Așa că tinerii au pornit de la o Skoda Rapid Spaceback și au început metodic să-i schimbe aspectul și funcționalitatea.

Skoda Atero Concept

I-au ”mutat” montanții B înspre spate și au înclinat montanții C, pentru a obține o siluetă firească, dinamică, tipică unui coupe. Linia descendentă, rotunjită, pornește imediat din spatele ușilor, iar soluția cu geamuri spate supradimensionate adoptată de studenți asigură o vizibilitate crescută și o senzație accentuată de spațiu interior.

Firește, și alte elemente ale caroseriei au fost modificate: portierele sunt mai lungi, capota motorului a primit prize de aer agresive, iar plafonul a fost remodelat. Hayonul și-a schimbat structura și poziția, pentru a se integra perfect în noua linie de design. Stopurile, eleronul și bara de protecție sunt, de asemenea, noi sau modificate, iar eșapamentul dublu provine de la Octavia RS.

Skoda Atero Concept

Interesant: lungimea totală a coupe-ului, 4.3 m,  a rămas identică cu cea a variantei Rapid Spaceback, fapt care spune multe atât despre aspectul alungit, dinamic al siluetei, cât și despre spațiul pentru picioare disponibil în spate, atipic pentru un coupe compact.

Sub capotă a fost ales cel mai puternic motor pe benzină disponibil pentru gama Rapid. Astfel, agregatul turbo, de 1395 cmc și 125 CP, cuplat la transmisia DSG cu 7 trepte, promite performanțe superioare celor 8,9 secunde până la 100 km/h și 205 km/h, ale variantei Spaceback.

Skoda Atero Concept

Tot de la Octavia provin și jantele de 18 inci, care lasă expuse privirilor discurile ventilate și perforate manual. Pentru a adăuga dinamism conceptului, studenții au vopsit coupe-ul în Black Magic, adăugându-i tușe de roșu pentru contrast. În habitaclu, luminile roșii și sonorizarea de 1800 w, cu 14 difuzoare și subwoofer creează o atmosferă cât se poate de tinerească.

”Aceasta a fost o ocazie unică pentru toți studenții de a cunoaște oameni noi, din toate departamentele, și de a pune în practică toată teoria pe care au dobândit-o. Acest proiect a durat 1700 de ore efective de lucru și suntem cu toții foarte mândri de rezultat”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de studenți, Dan Voce.

În caz că vă întrebați, mașina este complet funcțională, însă nu există șanse să intre în producție. Cel puțin nu în forma actuală.

Skoda Atero Concept

 

 

Adaugati comentariu