Test drive – SsangYong Korando 2.0 e-XDi 175 CP 4WD

SsangYong Korando 2.0

Korando readuce în atenție marca SsangYong pe piața din România. Pare un model corect, cu motorizare performantă. Așa să fie în realitate?

  • Performante peste media in teren dificil
  • propulsor diesel performant
  • lista generoasa de dotari standard
  • Interior de calitate foarte modesta
  • valoare de revanzare mica pe termen lung

După o pauză de câțiva ani pe piața din România, SsangYong a revenit și încearcă să reintre în atenția clienților prin noul Korando. Lăsând la o parte orice argument de natură tehnică sau financiară, pot spune liniștit că este primul SsangYang care nu arată de nou ca și cum ar fi lovit (pentru lămuriri în această privință, vezi Rodius). Grila radiatorului aduce aminte de Jaguar, proiectoarele sunt inteligent incorporate în spoiler și există multe alte detalii de acest fel care te așteaptă să le descoperi. Un start bun!

Ca să continui într-o notă optimistă, aduc în discuție partea dinamică. Korando este echipat cu un motor diesel de 2.0 l ce dezvoltă 175 CP și o cutie cu rapoarte bine calculate. Primele două trepte de viteză sunt mai scurte pentru a avantaja demarajul și pentru a te ajuta în teren accidentat, când vei ajunge acolo. Ultimele sunt mai ”lungi” pentru a favoriza consumul. Motorul este chiar silențios și trage foarte bine. Cuplul maxim de 360 Nm rămâne constant între 2.000 și 3.000 rpm, iar rezultatul este un răspuns al accelerației impresionant.

Trebuie să lăudăm rigiditatea caroseriei. Construcția solidă a permis reglarea corectă a suspensiilor, realizându-se un compromis bun între stabilitate și confort. Tot aici precizez că trecerea peste denivelări nu este însoțită de zgomote suspecte. Ne-am jucat puțin cu acest Korando în afara drumurilor asfaltate. Pneurile de uz general îi limitează performanțele dar, am putut observa comportamentul transmisiei. Cu diferențialul central blocat te poți încumeta chiar și la încrușișări de punți, pentru că nu reprezintă o problemă.

Interiorul lasă de dorit prin materialele sale. Spațiul este suficient, indiferent că vorbim de banchetă sau portbagajul în sine. Ergonomia este bună, dar nici nu există așa multe butoane. Un lucru pe care l-am apreciat la varianta de bază este prezența cruise control-ului, în locul altei dotări mai puțin importante. Prețul este singurul lucru care te pune pe fugă. Spre exemplu, prețul de pornire pentru varianta 4×4 este doar cu 100 euro mai ieftină decât bine cunoscutul Nissan Qashqai (2.0 dCi, 150 CP, 4×4).

Date tehnice: SsangYong
Korando
Sasiu si caroserie
Motorizare 2.0 e-XDi
Nr. usi/locuri 5/5
Masa proprie/totala [kg] 1747/
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 4410/1830/1710
Ampatament
Volum portbagaj [l] 486 (1312)
Motor si transmisie
Tip motor 2.0 e-XDi
Combustibil Motorina
Cilindree [cmc] 1998
Sistem alimentare commonrail
Putere max. [kW(CP)/rpm] 129(175)/4000
Cuplu max. [Nm/rpm] 260/2000
Cutie de viteze Manuala/6
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 179
0-100 km/h [s] 10
Consum urban/extra/mixt 7.5/5.5/6.4
Emisii CO2 [g/km] 169

One thought on “Test drive – SsangYong Korando 2.0 e-XDi 175 CP 4WD

  1. Varianta scurta : cine a scris acest articol nu are nici o legatura cu tehnica si nici cu masinile .Este doar un om care apreciaza o masina cum arata in parcarea unui mall comparativ cu ce vede in jurul sau!

Adaugati comentariu