Suedia, 2025 – Prima autostradă care încarcă electricele în mers

Încărcare din mers autoexpert.ro

Peste numai doi ani vom fi martorii unei dezvăluiri majore. Suedia va fi prima țară care va inaugura o autostradă cu încărcare în mers pentru mașinile electrice.

Ceea ce recent părea doar un subiect de film SF, prinde contur. Oficialii suedezi au confirmat inaugurarea unei porțiuni de autostradă cu o bandă dedicată vehiculelor electrice. Dar nu doar circulației acestora, ci încărcării bateriilor din mers.

Marile avantaje ale acesei tehnologii sunt, în principal, două. În primul rând, ar elimina potențialele cozi de la prizele de încărcare. Apoi, ar elimina necesitatea unei baterii mari, pentru că autonomia s-ar acumula în timp ce conduci.

Studiu suedez – încărcare în mers

Practic, conform unui studiu suedez, adaptarea unei benzi de încărcare pe numai 25% din șoselele suedeze ar permite scăderea capacității bateriilor tuturor mașinilor din țară cu 70%. Studiul a luat în calcul obiceiurile și rutele șoferilor de electrice din Suedia.

Prima rută cu încărcare în mers va fi drumul european E20. Nu e un plan utopic, din moment ce Suedia testează această tehnologie de câțiva ani. Ținta este ca distanța finală a acestui tronson cu încărcare în mers să ajungă la 3000 km. Ruta va trece prin Stockholm, Malmo și Goteborg.

„Credem că soluția de electrificare este calea de urmat pentru decarbonizarea sectorului transporturilor și lucrăm cu o serie de soluții”, declara pentru Euronews  Jan Pettersson de la Administrația Suedeză a Transporturilor.

Sigur, te întrebi cum se vor încărca electricele în mers. Ei bine, există trei tehnologii din care se va alege versiunea câștigătoare. Prima – sistem catenar. Acesta folosește cabluri aidoma celor de troleibuz. Vehiculul trebuie să aibă antene retractabile. A doua – sistem inductiv. Acesta folosește fix tehnologia wireless de încărcare a telefoanelor. În sfârșit – sistem conductiv. Ca și la cel catenar, e nevoie de un artificiu. Adică un ”apendic” care să coboare sub caroserie și să facă contact cu o șină aflată la suprafața asfaltului, în timp ce mașina merge (foto jos).

Încărcare în mers autoexpert.ro

Această ultimă variantă este deja în folosință în Suedia, încă din 2018. Ea se întinde pe o porțiune de 2 km și deservește exclusiv vehiculele grele.

➡ Vânzările de vehicule comerciale electrice în 2022 💡

În cazul autoturismelor, momentan nicio soluție nu este viabilă. Totuși, dată fiind ponderea vânzărilor de electrice în țările nordice, implementarea de astfel de soluții ar putea fi ținta unui interes major din partea producătorilor de vehicule electrice.

 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Second hand - Citroen C4 Cactus autoexpert.ro

Second Hand – Citroen C4 Cactus

Aspectul atipic și confortul desăvârșit te fac să te atașezi de el. Dar performanțele și finisajele lui C4 Cactus puteau fi mai

Scroll to Top