SUV-urile sunt de vină pentru poluarea în creștere, arată un studiu

SUV-urile emisii Coreea de Sud

SUV-urile emit dioxid de carbon în cantități mai mari față de mașinile cu alt tip de caroserie și sunt principalii vinovați responsabili pentru emisiile CO2, susține studiul desfășurat de o autoritate guvernamentală britanică.

Reprezentanți ai Comisiei care analizează cauzele și efectele încălzirii globale (Committee on Climate Change) susțin că popularitatea SUV-urilor anulează progresul în tehnologie, cu potențiale efecte grave asupra tentativei Regatului Unit de a se conforma standardelor internaționale privind poluarea.

Poziția CCC față de SUV-uri vine drept răspuns la strategia făcută publică recent de Guvern sub denumirea “Road to Zero” (“Drumul către emisii zero”), care susține că Marea Britanie va atinge obiectivul propus în 2040.

Dezastru la Ford: noul Ford Kuga 2.0 TDCI cu emisii de aproape 8 ori

peste limita de NOx a normelor Euro 6

În timp ce laudă strategia “Road to Zero” pentru promovarea comericalizării vehiculelor cu emisii reduse de sub 75 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, CCC susține că este necesară și introducerea unor măsuri care să contracareze popularitatea în continuă creștere a vehiculelor cu un nivel ridicat de emisii, așa cum sunt Sports Utility Vehicles (SUV-urile).

Cifrele făcute publice de SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders) arată că SUV-urile, care sunt, în mod obișnuit, mai mari și ma grele decât mașini cu alte tipuri de caroserii, au o medie a emisiilor de dioxid de carbon de 141,3g/km, în timp ce o mașină ca Volkswagen Golf, de exemplu, emite 115,8g/km. O limuzină de clasă medie cum ar fi Mercedes-Benz C-Class atinge valori de 121,6g/km. “Piața decide tendințele. SUV-urile sunt acum tot mai populare datorită designului, caracterului practic, poziției înalte la bord și vizibilității”, explică trendul CEO-ul SMMT, Mike Hawes.

Hawes apără alegerea SUV-urilor, menționând investițiile uriașe din ultimii ani, care fac chiar și SUV-urile să fie mai curate, grație motoarelor eficiente, tehnologiilor bateriilor, materialelor ușoare și aerodinamicii, toate acestea reducând emisiile. Acesta relevă că, în ultimii 5 ani, nivelul emisiilor poluante produse de SUV-uri a scăzut cu 20%, cea mai mare reducere înregistrată în această direcție, în industria auto.

“Cumpărăm mai multe mașini în Marea Britanie și tot mai multe dintre acestea sunt tot mai poluante. Trebuie să existe o reechilibrare pe care piața nu ne-a oferit-o până în acest moment”, susține șeful CCC, Chris Stark.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Renault Trafic E-Tech Electric AutoExpert.ro

Test drive Renault Trafic E-Tech Electric

Renault își electrifică toată gama de vehicule comerciale. Ultimul pas al procesului se numește Trafic E-Tech Electric. L-am testat în Bordeaux, și

Scroll to Top