Taxa auto 2016, ilegală. Cu ce va fi înlocuit Timbrul de mediu

mașini rulate samsarii de mașini

În curând, taxa auto 2016 ar putea fi istorie. Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, admite că Timbrul de mediu, în forma sa actuală, este ilegal și trebuie substituit cu o taxă inclusă în prețul benzinei și al motorinei.

,,Una din variantele pe care noi am luat-o în calcul a fost o taxare a consumului de combustibil. Un pachet în doi piloni. Pe de o parte o taxare a combustibilului cu o sumă mică de fapt, care s-ar fi regăsit într-un impact de maximum doi lei pe un plin de benzină pe lună şi un pilon de impozitare diferenţiată, pentru că în clipa de faţă noi nu impozităm în mod diferenţiat în funcţie de norma de poluare a motorului”, a declarat ministrul Mediului, la deschiderea SAB 2016.

Cristiana Pașca Palmer admite că actuala taxă auto, ce pune accentul pe vechimea mașinii și capacitatea cilindrică a motorului, nu este corectă, însă nu dorește eliminarea completă a timbrului de mediu, ci substituirea acestuia cu o altă formă de taxare.

„Da, el este ilegal, la fel cum au fost si celelalte dinainte. Este ilegal – asa a fost declarat de Curtea Europeana de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) – si mai are o problema timbrul actual: si anume ca el, de fapt, nu taxeaza corect poluarea. Conceptul unui timbru de mediu ar trebui sa fie un timbru de poluare, care sa taxeze poluarea pe principiul poluatorul plateste.”

,,Poate aţi văzut în ultimele zile această propunere la Parlament a domnului Dragnea de a da o lege prin care să se taie 102 taxe. Din păcate şi timbrul de mediu a fost inclus pe această listă, care pentru mine este într-un fel o decizie justificată dacă ne gândim doar la principiul că trebuie să reducem taxele pentru populaţie, dar pe de altă parte eliminarea timbrului de mediu în forma actuală fără să punem altceva în loc, are consecinţe nefaste, atât pentru instituţia Fondului de Mediu din care finanţăm toate aceste programe, Rabla Plus, Rabla Clasic, Casa Verde. Vorbim de de 1,2 miliarde de lei care sunt în derulare în clipă de faţă la Fondul de Mediu. Timbrul de mediu este o sursă foarte importantă de venit la Fondul de Mediu.

,,Din punctul meu de vedere şi asta este ceea ce am discutat foarte mult la nivelul grupului de lucru, categoric am înţeles acest timbru de mediu actual şi pentru că este declarat ilegal şi pentru că este inechitabil în forma în care există. Trebuie abrogat, dar în acelaşi timp înlocuit cu o altă modalitate”, a arătat ministrul.

Guvernul lucrează deja la un proiect privind eliminarea Timbrului de mediu, care va fi transmis oficial Parlamentului.

„In clipa de față noi lucrăm la un punct de vedere pentru legea Dragnea. Ca principiu suntem de acord că fiscalitatea trebuie redusă, suntem de acord că timbrul de mediu ar trebui să fie eliminat în forma lui actuală, dar asta nu se poate face fara a pune în loc altceva. Si vom propune aceasta masura (taxa inclusă în prețul carburanților)”, , a precizat Cristiana Pașca Palmer.

2 thoughts on “Taxa auto 2016, ilegală. Cu ce va fi înlocuit Timbrul de mediu

  1. Problema e ca noi desi avem printre cele mai mari taxe din europa nu facem fata sa acoperim necesitatile Hotilor . Ori cat se fura intra in puscarie nu se recupereaza bani, si mai platim si in puscarie dupa ei. Arsi pe rug

Adaugati comentariu