Tesla planuiește introducerea unor baterii low-cost

Tesla baterii CATL cobalt free Volkswagen

Tesla planuiește introducerea unor baterii low-cost, odată cu lansarea noului Model 3 sedan în China. Acestea vor aduce prețul vehiculelor electrice la cel al mașinilor convenționale și vor avea o durată de viață foarte mare.
Noua baterie de „un milion de mile” este piesa centrală a strategiei Tesla și a fost dezvoltată împreună cu compania Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) din China, pe baza unei tehnologii create de Tesla în colaborare cu o echipă de experți academicieni în thnologia bateriilor recrutați de Musk, fapt confirmat de sursa citată.

Ulterior, o versiune îmbunătățită a bateriei, cu o mai mare capacitate de stocare și un cost și mai mic, va fi introdusă pe celelalte modele ale gamei Tesla și pe alte piețe, înclusiv în SUA.

Tesla baterii CATL cobalt free
Tesla Model 3 sedan – primul model ce va utiliza noile baterii

Planul Tesla este de a lansa prima dată noua baterie în China și apoi la nivel mondial nu a fost însă confirmat de producător.

Noua baterie Tesla se bazează pe tehnologii chimice inovative cu un conținut redus de cobalt sau chiar fără cobalt și prin utilizarea unor aditivi chimici, materiale și substanțe de protecție care vor reduce stress-ul intern și care vor permite bateriilor să înmagazineze mai multă energie pentru o perioadă mai lungă de timp.

De la „gigafactory” la „terafactory”

Tesla intenționează de asemenea să implementeze un nou proces mai rapid, complet automatizat de producere a bateriilor pentru a reduce costurile cu forța de muncă și a crește productivitatea în masive „terafactories” de peste 30 de ori mai mari decât actuala „gigafactory” din Nevada.

Gigafactory - planurile Tesla

Tesla lucrează și la recuperarea și reciclarea metalelor exotice și scumpe precum nickel, cobalt și lithiu, prin filiala Redwood Materials. Aceasta oferă o „ a doua viață” bateriilor vehiculelor electrice fososite, utilizându-le în noi sisteme de stocare, precum cel construit de Tesla în 2017 în Australia.

Producătorul a afirmat că dorește să furnizeze electricitate consumatorilor și mediului de afaceri, dar fără a da alte detalii.

La începutul lunii februarie se anunța că Tesla este în discuții avansate cu CATL pentru a utiliza tehnologia pentru  baterii pe bază de litiu-fier-fosfat, care nu utilizează cobalt, cel mai scump metal din bateriile vehiculelor electrice.

O împachetare mai ieftină și baterii fără cobalt

CATL a dezvoltat la rândul său o variantă mai simplă și mai ieftină de „împachetare” a celulelor de baterii, denumită cell-to-pack, ce elimină pasul intermediar de „lipire” a celulelor.

Tesla baterii CATL cobalt free

Este de așteptat ca Tesla să utilizeze această tehnologie pentru a reduce greutatea și costul bateriilor.

Sursele spun că CATL are în plan să furnizeze către Tesla, în China, anul viitor o baterie îmbunătățită cu durată lungă de viață pe bază de nickel-magneziu- cobalt (NMC) al cărui catod este 50% nickel și doar 20% cobalt.

Tesla produce în acest moment, în colaborare cu Panasonic, baterii nickel-cobalt-aluminiu (NCA) la „gigafactory” în Nevada și cumpără baterii NMC de la LG Chem din China.

Luate împreună, tehnologiile avasate pentru baterii, strategia de dezvoltare prin care bateriile vehiculelor electrice pot fi (re)utilizate și automatizarea procesului de fabricație la o scară nemaiîntâlnită, duc spre același rezultat: un nou rezultat al calculului matematic care până acum a făcut ca mașinile electrice să fie mult mia scumpe pentru cei mai mulți consumatori decât cele convenționale cu motoare cu ardere internă și emisii de carbon.

Tesla baterii CATL cobalt free
CATL a dezvoltat un sistem de împachetare prismatic care reduce costurile, dar și stresul din interiorul bateriei

„Vrem să fim cu adevărat siguri că facem pasul care trebuie în producția de baterii cu scopul de a îmbunătăți costul per kilowat-oră al bateriei – ceea ce este fundamental, dar extrem de dificil” a spus Musk în ianuarie. „Trebuie să creștem producția de baterii la un nivel pe care oamenii nici nu și-l pot imagina azi.”

Tesla este singura companie care a raportat profit operațional trei trimestre la rând

Tesla a raportat de curând profit opertațional pentru al treilea trimestru la rând, dublându-și aproape preșul acțiunilor în acest an. Cu toate acestea, planurile ambițioase ale lui Musk depind încă de creșterea marginii de profit și a volumelor de vânzări.

O serie de avantaje tehnice realizate de Tesla și CATL în chimia bateriilor și design își au originea în studiile unui mic laborator de cercetare al Dalhousie University din Halifaz, Nova Scotia.

Laboratorul a fost condus de Jeff Dahn, un pionier al dezvoltării bateriilor litiu-ion pentru vehicule electrice și medii de stocare.

Tesla baterii CATL cobalt free

Dahn și echipa sa au început în 2016 un parteneriat de dezvoltare exclusiv, pe cinci ani, cu Tesla, dar colaborarea datează din 2012.

Printre cele mai importante contribuții aduse de acest laborator se numără aditivii chimici și nano-materialele care au făcut bateriile litiu-ion mai rezistente la solicitări precum încărcarea rapidă, prelungindu-le astfel durata de viață.

Scopul noilor tehnologii – reducerea costului pe kWh

Costul tehnologiei CATL a bateriei litiu-fier-fosfat fără colbalt a scăzut sub 80$ per kilowatt-oră, costul celulelor bateriei scăzând sub 60$/kWh. Pachetele de baterii NMC cu conținut scăzut de coball ale CATL sunt în jurul a 100$/kWh.

Experții și executivii din industria auto spun că nivelul de 100$/kWh pentru pachetele de baterii crează paritate cu vehiculele cu motoare cu ardere internă.

Tesla baterii CATL cobalt free
Elon Musk vrea să crească automatizare producției de baterii la un nivel fără precedent

Calculele arată că celulele NMC pot costa și sub 80$/kWh odată ce procesul de recuperare și reciclare al materialelor, precum nickel și cobalt este luat în calcul prețului. Bateriile fier-fosfat, care sunt mai sigure decât NMC, și pot avea o a doua viață în sistemele de stocare staționare,

Prin comparație, noile baterii cu conținut scăzut de cobalt dezvoltate în colaborare de GM și LG Chem nu vor putea atinge acel nivel de cost mai devreme de 2025. GM nu a comentat informația, dar la începutul acestui an a afirmat că are în plan producția unei baterii de sub 100$/kWh – dară fără a da un termen.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top