Test cameră DVR Navitel R800

Navitel R800

Utilitatea unei camere DVR nu poate fi pusă la îndoială. S-a discutat mult despre acest subiect, s-a scris la fel de mult, de aceea nu mai insistăm. Totuși, nu toate camerele sunt la fel. Astăzi testăm unul dintre dispozitivele din segmentul de mijloc: Navitel R800.

Nu demult v-am prezentat performanțele modelului NextBase 4063, o cameră al cărei preț este asemănător cu al lui Navitel R800 (aproximativ 600 de lei) și am fost literalmente încântați de comportamentul ei. Totuși, nu știam cât de bine performează modelele rivale, ca să avem cu ce să-i comparăm performanțele, așa că ne-am decis să cerem unul la test. R800 costă puțin peste 700 lei (TVA inclus), dar prețul poate scădea și la 500 lei (cu reducere).

Conținutul pachetului

Cutia conține toate accesoriile necesare funcționării camerei, mai puțin card de memorie. Primul semn că avem de-a face cu un produs premium este prezența siglei Navitel pe suporturi, pe încărcător și chiar și pe microfibra aflată în pachet: nu avem de-a face cu un chinezism ieftin, ci cu o cameră de calitate. În pachet se găsesc  suport pentru parbriz, suport adeziv 3M pentru montarea pe suprafețe lucioase (are inclusă și o a doua suprafață adezivă de rezervă), încărcător pentru priza brichetei auto și cablu USB pentru descărcarea filmelor pe calculator.

Construcția

Cel mai mult impresionează însă aspectul camerei: spre deosebire de rivali, carcasa lui R800 este realizată integral din metal, acoperit parțial cu plastic, iar lentilele puternic ieșite în relief o fac să se asemene mai degrabă cu o cameră foto point-and-shoot decât cu una DVR. Nu este un moft: lentila are 6 straturi suprapuse și fizic nu putea fi mai compactă, iar construcția elaborată promite imagini de calitate. Pe suprafața frontală se află și o lampă cu două LED-uri care servește drept lumină continuă la filmare, respectiv flash la fotografiere. Pe spate – un display de 4 inci mare cât toată suprafața camerei. Pe lateral se află cele 5 butoane care controlează funcționarea dispozitivului.

Navitel R800

Instalarea

Comună și nepretențioasă: se înșurubează camera pe suportul de prindere, se fixează pe parbriz trăgând de maneta ventuzei, se reglează prin binecunoscutul sistem cu sferă și se blochează în poziția dorită strângând filetul din zona sferei. Este un sistem clasic, ce garantează o reglare facilă a camerei în poziția dorită. Dacă decideți să folosiți talpa cu adeziv pentru exterior, veți descoperi un sistem de prindere similar cu al produselor GoPro, deci implicit o compatibilitate cu toate accesoriile destinate celebrei camere action. O puteți monta oriunde în mașină sau în afara ei, pe caroserie, pentru că lungimea cablului depășește 3 metri. Încărcătorul nu oferă o priză suplimentară USB, care să permită încărcarea altui dispozitiv (telefon, tabletă, etc.) concomitent cu alimentarea camerei. În ciuda dimensiunilor mari și a greutății cauzate de construcția de calitate, suportul se dovedește foarte stabil, iar ventuza bine dimensionată, chiar și pe craterele apărute după iarna…de-a dreptul blândă.

Folosirea

Navitel R800

Nu trebuie să fii IT-ist ca s-o folosești: după introducerea cardului MicroSD cu capacitate de până la 256 Gb, camera pornește singură. Totuși, dornicii de mici picanterii pot regla manual unghiul de filmare (în două trepte, cel mai larg având 270°), compensarea expunerii în 13 pași, de la -2 la +2 stopuri și rezoluția, respectiv frecvența (50-60 Hz) cadrelor la care să filmeze.

 

 

Navitel R800De asemenea, poate fi selectat dacă să filmeze în buclă (clipuri lungi de 1,3 sau 5 minute) sau continuu, în limita capacității cardului, fapt excelent dacă doriți, să filmați clipuri mai lungi (mulți concurenți nu sunt capabili de acest lucru). Nu există, însă, posibilitatea setării balansului de alb decât pentru funcția foto, iar aparatul nu este dotat cu modul GPS, de aceea nu poate afișa nici viteza de rulare, nici coordonatele locației. Pot fi, totuși, specificate pe filmare data, ora și numărul de înmatriculare al mașinii.

 

În plus, în cazul unui impact, senzorul de accelerație integrat în dispozitiv (G-metrul) salvează automat și protejează la suprascriere clipul respectiv. Mai mult, în modul Parcare, dacă G-metrul sesizează vibrații, pornește automat înregistrarea, chiar dacă dispozitivul se află în stand-by.

Performanța

Navitel R800Primul lucru care impresionează este unghiul fabulos se larg de filmare: 170°! Practic, în clip se observă simultan ambele colțuri de jos ale parbrizului, fapt care garantează că niciun eveniment din trafic nu va fi ratat. Pe lumină bună (ziua), camera filmează clar. Atât de clar, încât, la viteze de 120 km/h, dacă faci un stop-cadru, numerele de înmatriculare ale mașinilor care vin din sens invers sunt lizibile, iar silutele rămân nedeformate.

 

 

Este atât meritul rezoluției maxime full-HD cu care filmează, cât și al numărului mare de cadre pe secunda de clip. Nici intervalul dinamic dintre imaginile întunecate și cele luminate nu dezamăgește, pentru că atât cerul, cât și negrul bordului păstrează suficiente detalii vizibile, fapt care se traduce printr-o imagine de bună calitate.

Navitel R800

Pe timp de noapte, detaliile rămân vizibile, însă devine de la sine înțeles că numerele de înmatriculare sunt mai greu de observat, pentru că luminile mașinilor din trafic ”se joacă” cu senzorul, care trebuie să adapteze permanent expunerea la condițiile de iluminare, care se schimbă continuu. Totuși, scenele sunt clar redate, iar evenimentele din trafic pot fi observate fără probleme.

 

 

Deși arată precum un aparat foto P&S, Navitel R800 nu poate fi folosită mult timp fără a fi conectată la o sursă de alimentare, pentru că acumulatorul de 200 mAh nu rezistă decât la aproape 4 minute de filmare.

 

Verdict

Aflată la mijlocul spectrului de prețuri ale camerelor DVR, Navitel R800 se achită excelent de sarcini, fără însă a excela la capitolul funcții. Filmarea este curată, clară și contrastantă, cu un unghi de cuprindere senzațional și un interval dinamic bun (atât zonele luminate, cât și cele întunecate își păstrează bine detaliile). Lipsa modulului GPS nu permite afișarea coordonatelor geografice pe clip.

ModelNavitel R800
Tip camerãDVR, single
Ecran
Tip, diagonalãIPS, 4 inci
Rezoluție ecran (pixeli)800x400
Camerã
SenzorOmniVision OV2710
Rezoluție max. filmare1.920x1.080 (30 fps)
Compresie videoMOV (H.264)
Unghi filmare170°
Mediu stocareMicroSD
Lungime clip (min.)1/3/5/nelimitat
Înregistrare în buclãDA
Protecție la suprascriereDA
Format fotoJPG
Dimensiune max. foto (MP)12
Alte detaliimicrofon, difuzor
General
CPUNovatek NT96655
InterfațãMini USB
Capacitate max. card (Gb)256
Material carcasãmetal
AcumulatorLi-POL
Capacitate acumulator (mAh)180
Dimensiuni (mm)108/61/32
Greutate (g)140

Adaugati comentariu