Test comparativ – Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento

Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento

Lansată de curând, noua generație Hyundai Santa Fe are în concernul Hyundai-Kia un concurent de casă, Kia Sorento, care a trecut printr-un facelift toamna trecută. Test comparativ cu versiunile de top echipate cu motoare turbodiesel de 200 CP și cutie automată cu 8 trepte în echipările de top.

Cele două mărci ale concernului Hyundai-Kia au reușit să aibă o chimie specială și să se poziționeze diferit una de alta pentru a evita canibalizarea internă. Este ceea ce a reușit de exemplu și concernul VW cu mărcile VW și Skoda dar nu a reușit GM cu Opel și Chevrolet.

Hyundai Santa Fe și Kia Sorento au foarte multe în comun dar designul exterior și interior este diferit ca și feelingul la condus. Dar să intrăm în detalii pentru a găsi diferențele.

Test comparativ – Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento

Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento

Noi am avut pentru test Santa Fe și Sorento cu motorul turbodiesel de top de 2,2 litri și 200 CP combinat cu transmisia automată cu 8 trepte și echipările de top Cosmo la Kia și Luxury la Hyundai, cu 5 locuri la Santa Fe și 7 locuri la Sorento (464 euro opțional). Trebuie menționat că noua generație Santa Fe nu mai are și versiune Grand Santa Fe, dar păstrează opțiunea de șapte locuri doar că aceasta nu este deocamdată disponibilă în România.Revenind la configurații, mai trebuie să spunem că noul Santa Fe este disponibil doar în versiunea de top Luxury la prețul de 48.064 euro cu promoția inclusă. Sorento poate fi comandată și cu dieselul mai mic de 2 litri și 185 CP sau cu o benzină de 2,4 litri și 188 CP. Însă doar dieselul de top are la ambele modele standard noua cutie automată cu 8 trepte care este dezvoltată in-house de Hyundai-Kia nefiind furnizată de Aisin sau ZF.

Caroserie și interior

Privite din exterior, cele două modele sunt total diferite. Kia are un look mai clasic în timp ce Hyundai vine cu noua grilă în cascadă și cu farurile foarte subțiri care adăpostesc designul high-tech al luminilor de zi cu LED.

Cele două modele au planșe de bord cu design diferit. Ecranul de 8 inci al sistemului multimedia și de navigație oferit standard la ambele modele este încastrat în bord la Sorento, fiind  flancat de gurile de ventilație în timp ce la Santa Fe este de sine stătător și este amplasat mai sus, deasupra gurilor de ventilație. Și blocurile climatizării automate sunt similare după ce la facelift și Sorento a primit un nou bloc cu afișaj separat. Diferă doar culoarea afișajului – roșu la Kia și alb la Hyundai.

Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento

Stilistic, bordul lui Hyundai este mai modern, etajat pe două niveluri și mai are un compartiment practic, deschis, deasupra torpedoului. Bordul lui Sorento este mai clasic însă trebuie remarcat că la Kia, plasticul moale este prezent într-o proporție mai mare decât la Hyundai. Doar în zona inferioară din stânga volanului am găsit puțin plastic tare în timp ce la Hyundai plasticul de sub zona mediană a bordului este tare peste tot. Fețele de uși sunt foarte elegante la ambele modele, cu piele în zona centrală, dar la Hyundai sunt nu mai puțin de 4 culori pe fața de ușă ceea ce mi  se pare puțin cam mult.

În schimb, tapițeria de piele de la Hyundai, oferită standard, este mai stilată, având și o croială elegantă în partea superioară a scaunelor, în timp ce la Kia tapițeria de piele disponibilă opțional la Cosmo (851 euro) este clasică. Hyundai era echipat standard și cu ecranul de bord digital de 7 inci la care se schimbă culoarea afișajului din verde în albastru și roșu în funcție de modul de conducere ales – Eco, Comfort, Smart și Sport – identice la ambele modele.  Și Kia are opțional un display TFT de 7 inci în interiorul vitezometrului dacă se comandă pachetele Cosmo+ (2.234 euro) sau Top (5.569 euro) dar nu este configurabil.

Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento

Programele de condus modifică nu doar răspunsul cutiei și al direcției ci și al distribuției cuplului pe punți de la 100% pe față (Eco) la 35%, respectiv 50% maxim pe spate (Comfort, respectiv Sport). Volanele au design diferit dar comenzile sunt absolut identice. Tipic coreenilor, ergonomia este foarte bună, toate comenzile
fiind clare, iar apariția celui de-al doilea display pentru climatizare este de bun augur. O singură critică avem la ergonomie.

Butoanele pentru HDC (Hill Descent Control) și 4×4 Lock nu sunt amplasate la un loc. La Santa Fe, HDC e pe conmsola centrală, iar 4×4 Lock în stânga volanului. La Sorento este exact pe dos, dar la niciuna nu sunt în același loc. În rest, pleiada de butoane din jurul schimbătorului pentru senzorii de parcare, sistemul automat de parcare, modurile de condus ne duc cu gândul la … Passat.

Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento

Pe hârtie, ampatamentul lui Sorento, de 2.780 mm, este cu 15 mm mai mare decât la Santa Fe. La noua generație Santa Fe, ampatamentul a crescut de la 2.700 la 2.765 mm. Și lungimea a crescut de la 4.700 la 4.770 mm, în timp ce Sorento este cu 30 mm mai lung, iar lățimea de 1.890 mm este identică la ambele modele după ce noul Santa Fe este cu 10 mm mai lat decât vechea generație.

În spate, este mult, foarte mult loc în ambele modele. Stai aproape ca într-un SUV premium de clasă mare, cele două SUV-uri fiind ideale pentru călătorii lungi. Chiar și al cincilea pasager poate sta confortabil pentru că podeaua este plată și lățimea interioară este generoasă.

Este greu de comparat volumul portbagajului pentru că Sorento avea 7 locuri și Santa Fe 5 locuri. Conform datelor oficiale, pentru versiunile cu 7 locuri, Sorento are un ușor avantaj, volumul portbagajului minim/standard (cu scaunele din rândul 3 rabatate în podea)/maxim fiind de 130/605/1.662 litri față de 130/547/1.625 la Santa Fe. Și în versiunile cu 5 locuri, avantajul lui Kia se păstrează: 660/1.732 litri față de 625 (+40 litri față de vechea generație)/1.695 litri la Santa Fe.

 


Când nu există cele două scaune de pe rândul al treilea, cum era cazul lui Santa Fe, sub podea există cinciTest comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento compartimente bine structurate care oferă 78 litri în plus față de versiunea cu 7 locuri. Avantajul la versiunile cu 7 locuri cum era cazul lui Kia este că beneficiezi și de o banchetă culisantă care poate mări spațiul pentru genunchi pe rândul al treilea. Astfel, pe acest rând pot lua loc nu doar copii ci și oameni maturi, colega noastră de 1,65 metri înălțime stând confortabil fără să atingă plafonul cu capul. La ambele modele, modalitatea de rabatare a banchetei este identică și prin rabaterea ei se creează suprafață plană de încărcare.

 

Scaunele față sunt mari și oferă o bună susținere laterală la ambele modele, la Hyundai beneficiind și de reglaj electric pentru lungimea șezutului. Nou la Hyundai față de Kia este și head-up display-ul și câteva sisteme de asistență moderne nedisponibile la Kia cum ar fi Rear Occupant Alert sau Safety Exit Assist.

Dinamică și confort

Atât faceliftul lui Sorento cât și noul Santa Fe au un nou tren de rulare adaptiv cu patru moduri de rulare – Eco, Comfort, Smart și Sport. Trei dintre moduri reflectă evident reglajele prin denumirea lor, în timp ce modul Smart anticipează preferințele șoferului pentru reglajul direcției și schimbă automat din Comfort în Sport în funcție de stilul de condus. Ambele modele beneficiază de noul sistem de direcție la care motorul electric este montat direct pe coloana de direcție, îmbunătățind stabilitatea direcției la viteze mari și precizia și răspunsul la viteze mici.

Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento

Motorul turbodiesel de 2,2 litri este identic, livrând 200 CP/3.800 rpm și un cuplu maxim generos de 440 Nm încă de la 1.750 rpm. Acesta face față cu brio masei de aproape 2 tone la gol ale ambelor modele și trage viguros în combinație cu transmisia automată nefiind resimțit niciun gol turbo. Hyundai menționează în mapa de presă că a utilizat oțel de înaltă rezistență în proporție de 57% la construcția caroseriei, cel mai mare procent utilizat vreodată la un model Hyundai. 

Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento

Cutia automată cu 8 trepte, disponibilă exclusiv la motorul turbodiesel de 2,2 litri la ambele modele, oferă mult confort și schimbă prompt cu o singură excepție. La plecarea din loc (atunci când este comutat Auto Hold) are o ușoară ezitare care este mai evidentă la Hyundai. Și ca și la alte cutii construite de coreeni, când retrogradezi trebuie să comuți spre spate schimbătorul deși modul natural ar fi spre înainte. Motorul de 2,2 litri se aude din exterior, dar la interior atmosfera este foarte liniștită, semn că antifonarea este foarte bună. La accelerări la viteze mici însă, sunetul motorului este mai prezent în Kia decât în Hyundai.

Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia SorentoDacă acum câțiva ani, Kia juca rolul sportivului în concern, acum rolurile s-au schimbat. Sorento este modelul cu suspensia mai moale și se înclină mai mult în viraje în timp ce suspensia lui Santa Fe este mai fermă la noua generație și ruliul este mai mic.

 

 

Așadar, Santa Fe este ceva mai incitant la condus dar Kia este mai confortabilă în configurațiile prezente la Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia Sorentotest cu jante de 18 inci și pneuri de 235/60 R18 la Kia și jante de 19 inci și pneuri 235/55 R19 la Hyundai. Mai ales pe drumurile cariate, suspensia lui Kia absoarbe mai bine denivelările.

 

 

 

Consumurile medii oficiale de 6,0 l/100 km, respectiv 6,1 l/100 km pentru Kia respectiv Hyundai nu sunt relevante, dar în trafic combinat, drum național cu traseu urban, se pot obține valori de 7,5 l/100 km care dovedesc un progres față de vechile motoare diesel care consumau mai mult.

Costuri

La prima vedere, pare o mare discrepanță de preț. Hyundai Santa Fe în versiunea de top Luxury costă 48.064 euro în timp ce Kia Sorento cu echiparea de top Cosmo pleacă de la 39.538 euro.

Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia SorentoÎnsă dacă adăugăm la Sorento tot ceea ce echiparea Luxury oferă la Hyundai și anume pachetul Top (5.669 euro) cu scaune ventilate, indicatoare de bord digitale, scaun șofer reglabil pe 10 direcții cu memorie, faruri cu LED dinamice, pachetul complet de sisteme de asistență, hayonul electric dar și pilotul automat inteligent (774 euro), sistemul audio Harman Kardon (464 euro, Hyundai vine standard cu sistem audio premium Krell), tapițeria de piele (851 euro), frâna de parcare electrică (201 euro), jantele de 19 inci (371 euro), sistemul Around View Monitor cu cinci camere (619 euro, de asemenea standard la Santa Fe),  scaunele încălzite față/spate, atunci prețul lui Kia Sorento ajunge la 48.765 euro, adică cu 701 euro mai scump decât Hyundai Santa Fe.

Și Hyundai are suplimentar head-up display, instrumente de bord configurabile și câteva sisteme de asistență Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia Sorentoîn plus. Dar cu vopseaua metalizată mult mai ieftină la Kia, avantajul de preț al lui Santa Fe se reduce la 200 euro.

Avantajul lui Sorento rezidă din faptul că îți poți configura o mașină mult mai ieftină dacă nu ai nevoie de toate dotările și perioada de garanție este cu doi ani mai lungă. Oricum, prin perioadele de garanție, de 7 ani sau 150.000 km la Kia sau 5 ani fără limită de km la Hyundai, cele două mărci au stabilit un standard în industrie.

 

Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI 200 CP 8AT 4×4 Luxury

Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento

Foarte bine dotat standard, mai incisiv la condus și cu un pachet de sisteme de asistență de ultimă oră, noul Santa Fe dispune de multe calități. Nu este la fel de confortabil ca Sorento și nu se poate configura cu 7 locuri și nici cu o echipare mai ieftină.

Kia Sorento 2.2 DSL AT Cosmo 4×4

Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento

Foarte confortabilă și cu opțiune de 7 locuri care vine cu banchetă culisantă, Kia Sorento poate fi configurată foarte variat și în versiuni mai ieftine. Nu este la fel de incisivă și la preț comparat ajunge la fel de scumpă ca și Santa Fe în echiparea de top. 

Verdict AutoExpert

Test comparativ - Hyundai Santa Fe vs Kia SorentoCele două SUV-uri coreene de clasă medie au multe calități și percepția clientului este că sunt două mașini diferite deși pe dedesubt este aceeași platformă și grupul motopropulsor este identic. Hyundai Santa Fe are un mic avantaj conferit de faptul că este mai nou cu aproape un an și beneficiază de câteva echipamente high-tech în plus cum ar fi head-up display-ul, instrumentarul de bord configurabil sau sistemele de asistență menționate. În plus, la condus este ceva mai incisiv. Kia Sorento oferă mai mult confort și are un avantaj infim de spațiu plus că în România se poate configura și cu 7 locuri care nu sunt doar pentru copii.

 

Test comparativ – Hyundai Santa Fe vs Kia Sorento/ Galerie foto / Fotograf: Bogdan Paraschiv

 

DATE TEHNICEHyundaiKia
ModelSanta Fe 2.2 CRDI 200 CP 8AT 4x4 LuxurySorento 2.2 DSL AT Cosmo 4x4
Motor/nr.cilindriL4, turbodieselL4, turbodiesel
Cilindree (cmc)2.1992.199
Putere maxima/turatie (CP/rpm)200/3.800200/3.800
Cuplu maxim/turatie (Nm/rpm)440/1.750-2.750440/1.750-2.750
Transmisieintegralaintegrala
Cutie de viteze8 trepte, automata8 trepte, automata
L/l/h (mm)4.770/1.890/1.6804.800/1.890/1.685
Ampatament (mm)2.7652.780
Gard_ la sol (mm)185185
Tip pneuriContinental ContiSport ContactHankook Venus Prime
Dimensiuni pneuri235/55 R19 V235/60 R18 103V
Masa la gol (kg)ncde la 1.980 (2.032)*
Volum portbagaj (l)625-1.695 (547-1.625)*660-1.732 (605-1.662)*
Acceleratie 0-100 km/h (s)99
Viteza maxima (km/h)205205
Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km)7,3/5,4/6,17,2/5,3/6,0
Emisii CO2 (g/km)160159
Volum rezervor (l)7171
COSTURI&GARANTIE (lei cu TVA)
Impozit anual (lei/an)792792
Interval revizii (km)ncnc
Costuri revizii pentru 60.000 kmncnc
Garantie5 ani fara limita km7 ani sau 150.000 km
PRETURI/ECHIPARE (euro cu TVA)
Pret de baza48.06439.538
Airbaguri frontale/laterale/cortinaserie/serie/serieserie/serie/serie
Climatizare automataserieserie
Cutie automataserieserie
Radio/Bluetoothserie/serieserie
Sistem audio premiumserie464
Sistem de navigatieserieserie
Pilot automat/adaptivserie/serieserie/774
Senzori parcare fata/spateserieserie
Asistent de banda, unghi mortserie-1
Around View Monitorserie619
Fr‰na de parcare electricaserie201
Scaune fata reglabile electric/memorieserie5.669 (1)
Scaune i”ncalzite fata/spateserie278
Scaune ventilate fataserie-1
Tapiterie de pieleserie851
Jante aliaj 18/19 inciserie371
Faruri LEDserie-1
Vopsea metalizata58389
Pret comparat (euro cu TVA)48.64748.854

1) pachet Top; valorile din paranteze sunt pentru versiunile cu 7 locuri

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top