Am condus-o în premieră în Germania. Mi-am făcut o părere clară despre ea, dar acum colegii de la Quattroruote au pus la bătaie ruleta și cronometrul și mi-au transmis rezultatele lor. Se pupă impresiile mele de la testele internaționale cu măsurătorile lor? Vedem mai jos, în testul cu măsurători Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV. Text: Lorenzo Facchinetti, Bogdan Grigorescu. Foto: Bogdan Paraschiv
O mașină cu motor Wankel în 2024? Ai zice că a înnebunit lumea, dacă n-ai ști un amănunt. Motorul ăsta este produs de cea mai încăpățânată companie auto, care refuză constant downsizingul, turbosuflanta și tăierea numărului de cilindri, lucruri impuse de normele de poluare care răsar peste tot pe glob. De data asta însă, Mazda nu doar că a rezistat, dar a ales să pluseze, reintroducând motorul Wankel în producție. Sigur, nu e de sine stătător, ci făcând parte dintr-un ansamblu hibrid complex, având rol de range extender.
Lucrează ascuns în pântecele lui MX-30 R-EV, iar după ce au produs motorul rotativ cu numărul 2 milioane (că doar au început munca tocmai în 1967), reprezentanții mărcii ne-au anunțat că vor produce și altele în viitor, pe care le vor folosi în diverse modele. Acum, informația se leagă firesc de brevetarea schiței viitorului coupé, despre care scriam anul trecut, și pe care o poți vedea dând click pe următorul link:
➡ Mazda pregătește un coupe cu un motor Wankel și două electrice! 💡
Revenind la MX-30 R-EV, modelul se adresează celor care conduc, în mod uzual, maximum 70 km pe zi, au o priză la dispoziție și – obligatoriu! – evadează în weekend pe distanțe mai lungi. Restul, cei care folosesc mașina exclusiv în interiorul orașului sau în jurul său, au la dispoziție versiunea electrică MX-30, cu o autonomie reală de 200 km. Cam mică pentru un EV, dar nu din cauza eficienței slabe a sistemului, ci din pricina bateriei mici, menită să scadă impactul asupra mediului.
Știu, asta nu te încălzește. De-aia EV-ul nu e pretabil la călătorii lungi și fix de-aia a apărut R-EV-ul pe piață, ca să tripleze autonomia totală la drum întins, la același preț de listă ca versiunea electrică. Pe înțelesul tuturor, este un plug-in hybrid curios și original, epitete ce caracterizează toate creațiile mărcii din Hiroshima.
Cum se comportă iarna?
De data asta, l-am scos la plimbare când afară erau 0°C, după ce, în octombrie, îl condusesem la 15°C, deci mă așteptam la creșterea consumului și, implicit, scăderea autonomiei. Am pornit din București spre Ploiești pe DN1, pentru ședința foto, iar bateria încărcată complet s-a golit după fix 64 km, adică după ce am ajuns la destinație. O valoare respectabilă pentru un hibrid plug-in, fără îndoială! Apoi a intrat în scenă motorul termic, care, trebuie să recunoaștem, consumă cam mult.
Fix de aceea, e important să încarci bateria de fiecare dată când ai ocazia, mai ales că Mazda îți pune la dispoziție un încărcător la curent continuu, rarisim printre hibrizii plug-in. Drept urmare, în cazul meu timpul de încărcare de la 50 la 80% a fost de aproape un sfert de oră. Chiar dacă nu vrei să încarci la CC, din cauza curentului mai scump, poți cupla bateria la AC, pentru a alimenta cu 11 kW, adică mai repede decât majoritatea PHEV-urilor (3,6–7,2 kW). Deci, fă tot posibilul să mergi cât poți de mult pe curent, nu cu benzină.
Sistemul de propulsie este fluid și elastic în orice scenariu și accelerează mai repede decât fratele pur electric, având cu 25 de cai mai mult decât acesta. Când bateria rămâne fără curent sau când culci pedala sub pragul predefinit de Mazda, cerând totul de la propulsor, simbolul motorului rotativ apare pe ecranul din spatele volanului, iar motorul termic pornește cu un zumzet specific Mazda, ca un zgomot de fond constant, al cărui ton variază în funcție de necesarul de putere pe care îl ceri.
Pentru șoferi relaxați
Doar în primii kilometri, când e rece, se aude clar, apoi e mai greu de perceput. Ce poate deranja cu adevărat este viteza maximă, limitată la 140 km/h, dar, dacă bateria e încărcată sub 20%, aceasta scade la 130 km/h, făcând ca depășirile pe autostradă să fie cam lente. Mai bine, rămâi relaxat pe prima bandă, o practică pe care mulți români ar trebui s-o deprindă.
Sigur, poți să încarci repede bateria în mers, putând să selectezi din meniul sistemului de infotainment nivelul de încărcare pe care vrei să-l atingi sau să-l păstrezi, de la 10 la 100%, în zece trepte. De asemenea, poți alege din cinci niveluri de frânare regenerativă, folosind padelele din spatele volanului (2, 1, 0, -1 și -2). Chiar și la cel mai puternic, -2, decelerarea este moderată, nu bruscă precum e-Pedal de la Nissan.
Verdict AutoExpert
MX-30 R-EV este potrivit pentru cei care nu vor două mașini în garaj. Orașul rămâne terenul său preferat de joacă, pentru că autonomia reală e mai mult decât suficientă pentru o zi de condus. Dacă ai de străbătut distanțe lungi, te poți baza pe benzinar, dar la fiecare oprire este bine să alimentezi, mai ales că bateria se încarcă repede. Altfel, consumul devine cam mare.Obiectiv: eficiența maximă
Numele de cod 13B Renesis le este bine cunoscut fanilor motoarelor rotative. E ultimul reprezentant al familiei de motoare Wankel folosit pentru propulsie și a lucrat din 2003 până în 2012 sub capota sportivului RX-8. De atunci, motorul rotativ a fost „agățat în cui“ până în 2023, când a devenit generator de curent ideal pentru MX-30-ul electric. În comparație cu 13B Renesis, actualul range extender este o unitate cu totul nouă: un singur rotor de 830 cm3, în loc de doi de 654, și diverse inovații pentru a-l face să funcționeze mai bine în acest nou rol, acela de a furniza electroni unei baterii cu litiu, utilizați apoi pentru a alimenta motorul electric principal, care este responsabil cu antrenarea roților din față în toate condițiile (mașina fiind un hibrid în serie).
Din punct de vedere tehnic, aceasta e soluția ideală, pentru că este compactă: cu o lățime totală de 84 cm, motorul rotativ ocupă cu 25% mai puțin spațiu decât un trei-cilindri de putere echivalentă, care nu ar fi avut nici axul vilbrochenului corect aliniat cu cel al motorului electric. Greutatea a fost, de asemenea, optimizată, aproximativ 15 kg fiind eliminate prin utilizarea aluminiului la zona laterală a carcasei, în loc de oțel. Dar cea mai mare parte a muncii a fost dedicată limitării celor două particularități (negative) ale Wankelului, și anume consumurile excesive de ulei și benzină.
Soluții rafinate
Pentru primul caz s-au folosit benzi de etanșare late de 2,5 mm, în timp ce pentru al doilea remarcăm adoptarea injecției directe, pe lângă supapa EGR pentru recircularea gazelor de eșapament. Privitor la partea electrică, motorul sincron cu magnet permanent livrează 170 CP și 260 Nm (față de 145 CP și 271 Nm ai variantei BEV) și este alimentat de o baterie cu litiu de 17,8 kWh, adică aproximativ jumătate din cea de la versiunea pur electrică. În consecință, greutatea a scăzut la 188 kg, de la 310. Totuși, masa totală a versiunii R-EV este cu aproximativ 200 kg mai mare, din cauza unității termice și a rezervorului de benzină de 50 de litri.