Test drive – Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4×4

Test drive - Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4x4

A doua generație Opel Insignia Country Tourer este mai spațioasă, mai elegantă, mai dinamică și beneficiază de cele mai noi sisteme de asistență. Noi am condus versiunea cu motorizarea bi-turbo diesel de top de 2 litri și 210 CP care vine standard cu tracțiune integrală și noua cutie automată cu 8 trepte.

Test drive - Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4x4

 

Într-o lume a SUV-urilor, Opel continuă să parieze pe breakurile supraînălțate care sunt o alternativă mai nobilă la SUV-ul clasic. Și cum în această nișă exclusivistă nu există decât un singur concurent,  VW Passat Alltrack (Mercedes E-Class All Terrain, Audi A6 Allroad și A4 Allroad acționează în segmentul premium, iar VW Golf Alltrack și Skoda Octavia Scout se plasează un segment mai jos în clasa compactă), Country Tourer-ul lui Opel are mai multe șanse să devină un succes comercial.

Rețeta noului Country Tourer este una cunoscută pentru această nișă: o caroserie înălțată cu 25 mm față de breakul normal, protecții la praguri și pasajele roților și, bineînțeles, tracțiunea integrală. Opel nu comunică garda la sol însă aceasta nu este prea ofertantă pentru aventuri în off-road fiind mai mică decât la Passat Alltrack la care măsoară 174 mm, aproape la nivelul unui SUV. Iar ampatamentul foarte lung de 2.829 mm nu este nici el prea favorabil pentru off-road. Însă până la urmă Insignia Country Tourer nu este destinat off-road-ului ci mai  mult escapadelor pe macadam și pe drumuri acoperite cu zăpadă.

În schimb, ampatamentul generos, cu 92 mm mai mare decât la vechea generație, degajează mult loc în spate. Opel declară că sunt 25 mm în plus în spate la genunchi. Dincolo de cifre, spațiul este pur și simplu uriaș în spate. La genunchi este loc cât într-un Clasa S de la Mercedes. Practic, între genunchii pasagerilor din spate și spătarele scaunelor față mai este loc de două palme.

Și bancheta spate foarte bine profilată contribuie la asigurarea unui confort de înaltă clasă pentru pasagerii care iau loc pe banchetă, existând în plus și opțiunea de scaune spate încălzite (250 euro). Volumul portbagajului a crescut semnificativ, acesta măsurând 560 litri în versiune standard și 1.665 litri (+130 litri) cu bancheta rabatată. În acest caz, lungimea suprafeței de încărcare ajunge la 2.005 mm. De asemenea, lățimea minimă a portbagajului între cele două pasaje ale roților este mai mare acum. Bancheta spate este fracționabilă 40/20/40 din standard și segmentele ei se pot rabate și de la două butoane din portbagaj.

Test drive - Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4x4

Trebuie să remarcăm că bara spate nu mai este atât de voluminoasă ca la vechiul model și se poate ajunge mai ușor în partea din spate a portbagajului. Hayonul se poate deschide ori fără mâini ori electric din butonul de la hayon și, ca și la vechea generație, de la butonul de pe ușa șoferului se poate regla înălțimea de deschidere la maxim sau la 3/4 din înălțimea maximă. 

Test drive - Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4x4Și în față, șoferul și pasagerul beneficiază de excelentele scaune certificate AGR, cel pentru șofer fiind standard la versiunea de top (opțional 2.150 euro cu tapițerie piele Sienna și cu scaun AGR și pentru pasager) care vine și cu multiple reglaje electrice pe 18 direcții, reglaj electric al lățimii spătarului, suport lombar reglabil electric, încălzire, ventilație și masaj. Astfel, poți să ai un scaun strâns pe lângă tine pe viraje sau unul mai lat, ca un fotoliu, pe autostradă. La confortul șoferului pe timp de iarnă adăugăm volanul și parbrizul încălzite, de asemenea standard.

 

Planșa de bord este mult mai ergonomică decât la prima generație dinainte de facelift. Numărul de butoane a fost redus semnificativ, iar majoritatea comenzilor se operează de pe ecranul tactil de 8 inci (450 euro) al sistemului multimedia cu navigație Intellilink Gold (1.350 euro) care este compatibil Apple CarPlay și Android Auto. Butonul de back amplasat în afara ecranului ajută la revenirea rapidă în meniurile principale. Pentru acces rapid există și un bloc separat pentru climatizare plasat puțin cam jos. Opțional se poate comanda și un head-up display cu laser (800 euro) ca la mașinile premium.

Test drive - Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4x4

Noul Insignia Country Tourer nu este o mașină mică depășind cu 4 mm granița celor 5 metri. Este o mașină masivă dar la drum nu se simte greoaie în ciuda masei de 1.807 kg la gol. Cu sistem torque vectoring și cu noua punte spate multilink în spate, Insignia Country Tourer este agilă și incisivă pe viraje pentru o mașină de acest gabarit.

Trenul de rulare FlexRide disponibil standard are sens pentru că spre deosebire de alte modele cu tren de rulare adaptiv, plaja de reglaj între Sport și Tour este foarte largă. Pe Tour, suspensia devine foarte moale în timp ce pe Sport se întărește simțitor și forța în volan crește semnificativ. Personal, am mers tot timpul cu direcția pe Sport pentru că oferă un feeling mai bun.

Pe autostradă modul Tour este ideal pentru că împreună cu jantele de 18 inci încălțate cu pneuri 235/50 R18Test drive - Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4x4 oferă un confort de înaltă clasă în timp ce pe viraje modul Sport întărește sensibil suspensia și reduce semnificativ ruliul. Există chiar și un mod Sport AWD care transmite mai mult cuplu spre spate. Cu torque vectoring și Sport AWD, Insignia Country Tourer este o mașină incisivă și foarte plăcută la condus prin succesiunile rapide de viraje. Pe drumurile denivelate însă se aud diverse zgomote parazite.

 

 

Motorul bi-turbodiesel are un cuplu generos de 480 Nm încă de la 1.500 rpm și împinge cu multă vigoare, iar transmisia automată cu 8 trepte, disponibilă exclusiv la dieselurile de 170 și 210 CP și la benzina de top de 260 CP se armonizează bine cu motorul. Doar că retrogradarea și urcarea în trepte se face invers decât în mod natural, adică se retrogradează cuplând spre înapoi și urcă în trepte împingând înainte. Cuplul mare de 480 Nm este transmis eficient la sol și subvirarea este moderată. Totul ar fi fost perfect dacă motorul ar fi mai puțin zgomotos și dacă nu ne uităm la cifrele de consum.

Test drive - Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4x4

O valoare oficială de 7,2 l/100 km pentru un astfel de motor nu mai este de actualitate iar în trafic real noi am înregistrat 9,6 l/100 km. Prin comparație, un BMW 530 d xDrive cu motor de 3 litri și 265 CP afișează oficial 5,6 l/100 km și consumă în mod real 7,8 l/100 km. Foarte probabil, noii proprietari de la PSA vor înlocui în viitor acest propulsor cu cel de 2 litri BlueHDI și 180 CP utilizat la 508, 5008 și 3008 care afișează un consum oficial mult mai mic, de 5,5 l/100 km.

Noul Country Tourer este burdușit cu sisteme de asistență de ultimă oră de la pilot automat adaptiv cu funcție automată de frânare și detectare pietoni, cameră de marșarier, asistent de bandă cu control activ al direcției, asistent detectare obstacole laterale, asistent atenționare trafic din spate plus farurile LED Matrix incluse în pachetul Driver (2.300 euro). 

La prețul de bază de 35.430 euro, Insignia Country Tourer este un chilipir comparativ cu rivalii premium menționați la început, care costă aproape dublu. Chiar și configurat cu opțiunile și pachetele menționate, prețul nu trece de 45.000 euro.

 

Verdict AutoExpert

Test drive - Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4x4Insignia Country Tourer este o alternativă interesantă la SUV-urile de clasă medie și mare, fiind agil și incisiv pentru gabaritul său. Ergonomia este în mare progres, calitatea de fabricație și materialele sunt peste media unui produs mainstream, iar din lista de dotări și opțiuni nu lipsește nimic. Motorul oferă o dinamică bună dar consumul este prea mare pentru cerințele actuale.

 

 

  • Spațiu interior uriaș
  • Ergonomie bună
  • Design mai atrăgător
  • Tren de rulare adaptiv cu plajă largă de regla
  • Preț atractiv raportat la gabarit/dotări
  • Dinamică bună
  • Portbagaj mare și practic
  • Consum mare
  • Motor zgomotos în accelerare
  • Unele zgomote parazite

 

 

 

 

 

 

 

Test drive – Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4×4 – galerie foto/ Fotograf: Adrian Cobzașu

DATE TEHNICEOpel
ModelInsignia Country Tourer 2.0 CDTI Biturbo 4x4 AT8
Motor/nr.cilindriL4, bi-turbo diesel
Cilindree (cmc)1.956
Putere maxima/turatie (CP/rpm)210/4.000
Cuplu maxim/turatie (Nm/rpm)480/1.500
Transmisieintegrala
Cutie de viteze8 trepte, automata
L/l/h (mm)5.004/1.871/1.525
Ampatament (mm)2.829
Masa la gol (kg)1.807
Volum portbagaj (l)560-1.665
Acceleratie 0-100 km/h (s)8,2
Viteza maxima (km/h)228
Consum u./extr./mixt (l/100 km)9,4/5,8/7,2
Emisii CO2 (g/km)188
Pret (euro cu TVA)35.430

Adaugati comentariu