Test drive – Skoda Fabia Smart 1.0 TSI

Test drive - Skoda Fabia Smart 1.0 TSI

După 4 ani, Skoda îmbunătățește modelul său de clasă mică, care primește noi tehnologii și elemente de design. De asemenea, dieselul a dispărut din ofertă. Primele impresii despre Fabia Smart 1.0 TSI cu 110 CP.

Lansată acum 4 ani, Fabia avea nevoie de o reîmprospătare mai ales că între timp au apărut frații lui de concern Seat Ibiza și VW Polo care utilizează noua platformă MQB A0 și care va sta și la baza viitoarei generații Fabia.

Revenind la acest facelift pentru Skoda Fabia, modificările de design la exterior sunt discrete. Se fac însă remarcate noua grilă a radiatorului cu design mai dinamic,  luminile de zi cu LED standard, farurile cu LED adaptive cu funcție cornering (656 euro) care vin și cu stopuri cu LED în premieră la Fabia și noua gamă de jante cu dimensiuni până la 17 inci. La interior, modificările sunt mai evidente și includ noile instrumente de bord similare cu cele de la Octavia, noile inserții din bord și noua tapițerie în două culori care arată foarte bine.

Mai trebuie notat că versiunea Smart testată vine standard cu sistem multimedia cu ecran tactil color de 6,5 inci care, spre deosebire de sistemele multimedia mai scumpe ale grupului VW, dispune de două butoane rotative, foarte practice. Cine dorește și navigație poate upgrada sistemul, plătind extra 728 euro, caz în care primiți și sistemul audio Arkamys cu 6 difuzoare și hărțile Europei incluse. În continuare planșa de bord este dominată de plasticele tari însă asamblarea este foarte solidă și interiorul conferă senzația de lucru închegat, bine făcut.

Test drive - Skoda Fabia Smart 1.0 TSI

Poate părea surprinzător, dar noua Fabia debutează fără motoare diesel și producătorul nu le mai anunță nici pentru viitor deși în grupul VW Seat Ibiza și VW Polo se mai pot configura cu motorul diesel de 1,6 litri. Astfel, sunt disponibile trei motoare pe benzină: 1.0 MPI aspirat cu 75 CP și 1.0 TSI turbo cu 95 CP și 110 CP, acestea din urmă fiind echipate cu filtru de particule. Ulterior, va fi oferită și versiunea 1.0 MPI aspirată de 60 CP.

Noi am condus versiunea de top pe benzină 1.0 TSI cu 110 CP combinată cu echiparea Smart. Micul motor de 1 litru în trei cilindri este o mică bombă în sensul că are o vigoare remarcabilă, îi place să fie turat dar are și o curbă bună de cuplu în zona medie de turații. Surprinde plăcut și extraordinara lui elasticitate deoarece poate rula la 50 km/h în treapta a șasea a cutiei manuale cu doar 1.000 rpm fără să tremure. Accelerează de la 0 la 100 km/h sub 10 secunde și prinde o viteză maximă de 195 km/h, având performanțe similare cu ale primului VW Golf GTI care avea fix 110 CP.

Test drive - Skoda Fabia Smart 1.0 TSI

Deși unele motoare în trei cilindri mai vibrează, o altă surpriză plăcută a fost rularea foarte liniștită. Chiar și la relanti, nu se simte aproape nicio vibrație în pedalier. În schimb, la accelerații, mai ales de la viteze mici are un sunet ușor strident, dar acesta este similar cu cel înregistrat și la alte modele echipate cu acest motor din grup.

La condus, Fabia se simte agilă și direcția este bine echilibrată. Ținuta de drum este foarte sigură grație unei suspensii ferme dar uneori la trecerea peste denivelările scurte se simte puțin rigiditatea suspensiei. Însă per total, compromisul între ținuta de drum și confort este foarte bun. Faptul că Fabia nu este construită pe platforma MQB A0 utilizată la Ibiza și Polo nu se simte evident la condus dar se observă la locurile din spate. Ampatamentul mai mic cu 9 cm decât la rivalii din casă degajă un spațiu pentru genunchi ceva mai mic și volumul portbagajului este de asemenea puțin mai mic (330 litri față de 351 litri la Polo).

Versiunea 1.0 TSI Smart pornește de la 14.241 euro cu TVA inclus, care nu este un preț chiar mic. Însă anul acesta beneficiați de oferta aniversară Porsche România 20 de ani care înseamnă un discount de 1.952 euro, astfel că prețul devine foarte competitiv. Echiparea standard este destul de bogată și include aer condiționat manual, sistem multimedia cu ecran tactil de 6,5 inci, pachet de iarnă cu scaune față încălzite, volan multifuncțional îmbrăcat în piele, afișaj Maxi-DOT dar merită să bifați jantele de aliaj de 15 inci (446 euro) și clima automată (281 euro). 

Verdict AutoExpert

Test drive - Skoda Fabia Smart 1.0 TSIFabia reprezintă în continuare o opțiune demnă de luat în seamă în clasa mică grație unui interior solid construit, unui tren de rulare echilibrat și a unui motor turbo 1.0 TSI extrem de vioi și de rafinat. Modificările de design, tehnologie și echipamente sunt binevenite, iar cu oferta Porsche România 20 de ani are
și un preț atractiv.

 

 

 

 

  • Motor puternic
  • Motor rafinat
  • Tren de rulare echilibrat
  • Sistem multimedia modern standard
  • Plastice tari la interior
  • Dispariția dieselului
DATE TEHNICESkoda
ModelFabia 1.0 TSI Smart
Motor/nr.cilindriL3, turbo
Cilindree (cmc)999
Putere maxima/turatie (CP/rpm)110/5.000-5.500
Cuplu maxim/turatie (Nm/rpm)200/2.000-3.500
Transmisiefata
Cutie de vitezemanuala, 6 trepte
L/l/h (mm)3.997/1.732/1.467
Ampatament (mm)2.470
Masa la gol(kg)1.132
Volum portbagaj (l)330-1.150
Acceleratie 0-100 km/h (s)9,6
Viteza maxima (km/h)195
Consum u./extr./mixt (l/100 km)5,5/4,0/4,6
Emisii CO2 (g/km)105
Pret (euro cu TVA)14.241

Adaugati comentariu