Test drive Subaru Forester e-Boxer 2.0 ie CVT

Subaru Forester e-Boxer autoexpert.ro

Celebra tripletă a cuvintelor magice Subaru, Boxer și Symetrical All Wheel Drive este completată acum de particula “e” care simbolizează lupta cu consumul și emisiile poluante ale noului sistem de propulsie hibrid primit de Forester e-Boxer. Foto: Bogdan Grigorescu

Subaru Forester e-Boxer este oferit acum exclusiv cu un sistem de propulsie hibrid prescurtat e-Boxer. Calitățile sale consacrate sunt dublate astfel de preocuparea pentru economie și emisii scăzute.

Universul SUV-urilor de clasă compactă este destul de aglomerat, iar Subaru rămâne un producător mic, cu o gamă restrânsă de modele, dar cu ambiții demne de hotărârea unui samurai. Noul Forester e-Boxer se plasează chiar în mijlocul segmentului SUV de clasă compactă și are drept argumente interiorul spațios, mai multe sisteme high-tech pentru confort și o nouă suită de sisteme active pentru siguranță.

Test drive Subaru SUV autoexpert.ro

Noul Forester, pus la dispoziția noastră de către AutoKino din Brașov, este din multe puncte de vedere atât o mașină de uz cotidian, chiar și pentru o familie mai numeroasă, cât și una pentru escapade și aventuri în teren.

➡ Noul Subaru Outback vine în Europa cu o singură motorizare 💡

Sisteme moderne de asistare a șoferului atât în teren cât și la drum îl fac nu doar mai practic, dar și mai sigur decât generația precedentă.

Test drive Subaru SUV autoexpert.ro

Test drive Forester e-Boxer: același dur, acum eco

Garda la sol, standard de 22 cm (indiferent de versiune) este completată de tracțiunea 4×4 simetrică și permanentă ce oferă acum două moduri de lucru pentru sistemul X-Mode, ceea ce mi s-a părut nu doar interesant și intuitiv, dar și mult mai practic: Normal și Aderență redusă! Tot două moduri de lucru, dar aici ne referim la regimul motor, oferă și sistemul SI Drive (Subaru Inteligent Drive), selectabil de către șofer de la un buton aflat pe volan.

Test drive Subaru SUV autoexpert.ro

Prin intermediul său se poate opta fie pentru o deplasare mai sportivă, facilitată și de schimbarea manuală a treptelor prin intermediul padelelor sistemului Sport-Shift, caz în care regimul de turație crește, fie pentru un regim economic. Noutatea o reprezintă transmisia automată de tip CVT (Lineatronic).

Test drive Subaru SUV autoexpert.ro
Poate existau și alternative mai bune, dar să nu uităm, Subaru avea nevoie disperată de un sistem hibrid, iar cutia CVT este preferata japonezilor din mai multe motive și se pliază bine pe acest concept.

 

Pe scurt, Subaru a adoptat o rețetă eficientă, gata dezvoltată și gata de implementat cu costurile cele mai mici. Această transmisie are integrat și motorul electric de 16,7 CP care ajută motorul termic, boxerul de 2.0 litri și 150 CP, să consume mai puțin și să emită mai puține noxe.

Test drive Subaru SUV autoexpert.ro

Practic, până la 35-40 km/h mașina se poate deplasa exclusiv electric, respectiv pe o distanță de 1,8 km.
Rolul motorului electric este de a rupe pragul inerțial la plecarea de pe loc. Motorul termic intră în sarcină atunci când mașina este în mers, ceea ce generează un consum mai mic, mai ales în cazul deplasărilor urbane în trafic aglomerat. Motorul electric ajută motorul termic și în privința cuplului, aducând un plus de 66 Nm utili la accelerare sau în teren când este nevoie de forță de tracțiune.

Sisteme ADAS

Interesant este că parcările se pot face exclusiv electric. Bateria litiu-ion relativ mică – doar 0,6 kW – care alimentează acest motor, este amplasată exact deasupra punții spate și se încarcă în mers. Pentru a varia nivelul de regenerare a curentului, șoferul poate utiliza și padelele de pe volan (sistemul Sport Shift) pentru o frână de motor mai agresivă, caz în care timpul de încărcare al bateriei scade. Printre cele mai importante sisteme se numără EyeSight, un sistem de asistare activă ce include pilotul automat adaptiv, sistemul de frânare de urgență și un sistem de management al accelerației.

Test drive Subaru SUV autoexpert.ro

Panoplia este completată de sistemul de asistare pentru unghiul mort (Blind Spot Detection), care la manevrele cu spatele are posibilitatea, prin intermediul sistemului radar, de a frâna mașina în momentul detectării unui obstacol. Și nu în cele din urmă există și un nou sistem de monitorizare care recunoaște șoferul și adaptează automat setările scaunului, a oglinzilor și climatizării. Acesta este completat de Detectorul de Oboseală, oferit standard de la echiparea Confort în sus, avertizările sonore și grafice fiind prezentate pe display-ul central.

Test drive Subaru SUV autoexpert.ro

Sistemul de sunet Harman Kardon este dublat de o conectivitate excelentă prin Android Auto și AppleCarPlay.
În concluzie, noul Forester e-Boxer a pierdut poate puțin la capitolul sportivitate și reprize, dar a câștigat la capitole mai importante precum consum, echipare și siguranță.

 

Verdict AutoExpert

Test drive Subaru verdict autoexpert.roForester e-Boxer aduce pe lângă o eficientă transmisie integrală și un nou nivel al confortului și siguranței. Performanțele dinamice mai bune sunt dublate de un consum mai mic și emisii reduse.
  • Sistem hibrid eficient la parcare și la accelerare
  • Numeroase sisteme de asistare a șoferului
  • Sistem eficient de tracțiune integrală
  • Echipamente de confort de top
  • Autonomie electrică modestă
  • Cutie CVT care necesită o oarecare adaptare din partea utilizatorului
DATE TEHNICE Subaru
ModelForester e-Boxer 2.0 ie CVT
Motor termic
Motor/ nr. cilindri B4, aspirat
Cilindree (cmc)1995
Putere maximă/turaţie (CP/rpm)150/5600-6000
Cuplu maxim/turaţie (Nm/rpm)194/4000
Motor electric
Putere maximă/turaţie (CP)16,7
Cuplu maxim/turaţie (Nm)66
Putere totală ansamblu (CP)167
Cuplu total ansamblu (Nm)260
Transmisie4WD
Cutie de vitezeCVT
L/l/h (mm)4625/1815/1730
Ampatament (mm)2670
Volum portbagaj (l)509-1779
Masă la gol (kg)1739
Capacitate baterie (kWh)0,6 kWh
Acceleraţie 0-100 km/h (s)11,8
Viteză maximă (km/h)188
Consum urban/extr./mixt (l/100 km)7,4/6,4/6,7
Emisii CO2 (g/km) WLTP185
Preț (euro cu TVA) 42.490

Adaugati comentariu