Test Renault ZOE Z.E. 50 R135 – Yin și Yang

Noul Renault ZOE Z.E. 50 - R135

Dublă personalitate cu emisii zero: noul Renault ZOE este mașina cuminte de oraș care respectă plămânii, dar care, la o apăsare decisă pe accelerație între două semafoare, le ”afumă” pe colegele cu motoare termice. În test, noua versiune de top, ZOE Z.E. 50 R135.

Foto: Adrian Cobzașu

”Nu schimbi echipa câștigătoare”, zice o veche vorbă din fotbal, care i se aplică perfect lui ZOE: cu 172.631 unități vândute până la începutul anului 2020, francezul este bestsellerul electricelor în Europa, deci nu sunt motive de schimbare. Doar că entuziasmul clienților s-a mai domolit, în 2020 primul loc a fost luat de Tesla Model 3, iar la poartă bat rivalii direcți Peugeot e-208, Opel Corsa-e și Mini Cooper S E. Așa că Renault a procedat ca la carte: a păstrat la a doua generație ZOE scheletul echipei câștigătoare (platforma B, identică cu cea de la lansarea din 2012) și a schimbat bateria, motorul și sistemele de conectivitate, care începuseră să se periseze.

Noul Renault ZOE Z.E. 50 - R135

 

Citește aici testul cu prima generație!

Oricum, platforma B e cvasi-perfectă: este un mix între platforma lui Clio 4 și structura de rezistență de la Megane (deh, greutatea bateriilor cere ranforsări mai serioase), este foarte rigidă, relativ ușoară și suficient de încăpătoare pentru a găzdui în podea noul pachet de baterii de 50 kWh. Poți să-ți dai seama că s-a păstrat platforma uitându-te la noul ZOE Z.E. 50: forma a rămas aceeași dintotdeauna. Așa că Renault a făcut o economie uriașă, care i-a permis să schimbe toate celelalte componente.

Noul Renault ZOE Z.E. 50 - R135

Iese în evidență? Da și nu. Să vă povestesc o întâmplare: eram cu mașina la stația de alimentare, iar după mine doi ”Uber-iști” cu VW e-Golf. Amândoi gravitau în jurul meu, ușor contrariați, pentru că le ocupam priza de încărcare rapidă CCS, în loc să fiu cuplat la Type-2 (priza la care se încărca prima generație ZOE). Morala: dacă nu ești atent, poți să ratezi detaliile. E drept că, în afară de siluetă, totul s-a schimbat: farurile sunt noi, barele de protecție au fost redesenate, iar blocurile optice sunt mai agresiv stilizate. În plus, exemplarul meu afișează noua nuanță Rouge Flamme (500 euro) și un set de jante restilizate pe 16 inci (standard la Intens).

Apasă 2!

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top