Test Renault ZOE Z.E. 50 R135 – Yin și Yang

Noul Renault ZOE Z.E. 50 - R135

Am uitat ceva? A, da! Cum se conduce. Păi dacă sunteți obișnuit cu fostul ZOE, vă spun că senzațiile sunt similare. Sigur, nu mai are 109 CP, ci 136 CP și a primit un surplus de 20 Nm. Dar în trafic urban diferențele nu sunt sesizabile. Sigur, dacă te urci pe accelerație, roțile din față scârțâie agresiv, și până la 50 km/h, e doar o chestiune de aderență. Dar și înainte ZOE demara entuziasmant.

Noul Renault ZOE Z.E. 50 - R135

A rămas modul Eco, selectabil de la butonul de pe tunelul central, dar cuplarea acestuia pare a administra câteva sedative pedalei de accelerație, care se lenevește într-atât încât să nu mai vrei să-l apeși! Apoi, a apărut un mod B, care amplifică regenerarea energiei, până într-acolo încât aproape că-l poți conduce pe ZOE cu o singură pedală. Nu e chiar ca modul e-Pedal de la Leaf, dar e foarte aproape în senzații.

Noul Renault ZOE Z.E. 50 - R135

Direcția a rămas ușoară ca un fulg. O rotești cu două degete chiar și pe loc și, dacă mai plătești 200 de euro pentru sistemul de parcare automată, se rotește singură cu talent, iar tu trebuie să apeși doar frâna la manevrele de parcare. Frână care cere un pic de obișnuință, ca la orice sistem de propulsie cu regenerarea energiei, însă după câțiva km prin oraș ne-am împrietenit la cataramă. Cât despre suspensie – e relativ ferm reglată, ca să suporte greutatea bateriilor, dar nu cât să-ți clănțăne dinții din gură.

Noul Renault ZOE Z.E. 50 - R135

Clio diesel vs ZOE: cu care ieși mai ieftin?

Mai pregnant se simt progresele la ieșirea din oraș. Depășirile pe drum național sunt animate clar de puterea suplimentară, tot mai evidentă pe măsură ce crește viteza. Noul ZOE Z.E. 50 accelerează sesizabil mai vioi la viteze de aproximativ 100 km/h, senzație susținută și de datele casei franceze: repriza 80-120 km/h durează 7,1 s, cu 2,2 s sub fostul ZOE. Pe viraje nu există ruliu, pentru că centrul de greutate este foarte coborât, iar suspensia este reglată relativ sportiv, dar există o direcție care nu abundă în feedback și care te descurajează puțin. Și ceva inerție (pentru că bateria mai mare și motorul mai puternic adaugă 97 kg), dar caracterul general este neutru, pentru că bateriile sunt între punți, iar mașina ”pleacă” cu totul spre exteriorul virajului. Doar să fii blând cu accelerația, pentru că altfel subvirează.

 

Bine, nu toți proprietarii de ZOE sunt piloți cu atestat, și vor aprecia mai degrabă zgomotul clar mai redus al trenului de rulare față de al versiunii precedente, pentru că francezii au mai adăugat ceva materiale fonoabsorbante.

Adaugati comentariu