Test drive Volvo V40 facelift: vikingul întinerește

Test Volvo V40

Volvo continuă alinierea modelelor din ofertă la noua linie de design impusă de XC90. În test, Volvo V40 facelift.

A apus gloria lui Volvo V40, sau mai este el capabil să arunce mănușa rivalilor germani? Am încercat să aflăm, întorcând pe toate fețele varianta cu facelift lansată recent de suedezi. Trecerea anilor peste generația actuală este practic imperceptibilă. Desenul extrem de dinamic al hatchback-ului l-a făcut să rămână, alături de derivata cross-country, reprezentantul familiei 40, înlocuind versiunile sedan și break. Și da, ați citit bine: nu vorbim despre un break, așa cum numele ar lăsa să se înțeleagă, ci despre un hatchback al cărui design iese din mulțime, mai ales după retușurile din acest an.

Test Volvo V40

Blocurile optice au acum lumini de zi în forma literei T, purtând semnătura luminoasă numită Ciocanul lui Thor, iar gama de culori exterioare a fost îmbogățită cu cinci noi nuanțe. A noastră a fost îmbrăcată în Bursting Blue, culoare care s-a potrivit de minune cu elementele gri-mat ale pachetului R-Design.

Test Volvo V40
La interior ne-a plăcut combinația dintre piele și alcantara a tapițeriei, care aduce un plus de sportivitate și nici nu face ocupanții să transpire sau să alunece în viraje precum o tapițerie integrală din piele. Plafonul negru, aflat pentru prima dată în ofertă, adaugă stil.Scaunele cu formă atent studiată sunt comode, iar spațiul în spate nu lasă loc de plângeri. Volumul și deschiderea portbagajului  rămân însă sub cele ale concurenței și reprezintă prețul plătit pentru forma superbă a caroseriei.

Test Volvo V40
Ce place cu adevărat însă, este atmosfera rafinată, dată de designul tipic Volvo. Cel mai răsfățat este șoferul, care primește un tablou de bord electronic, personalizabil, cu trei moduri de afișare: Eco, Elegance și Performance. Îl va bucura și sistemul Volvo On Call, care suportă smartphone-uri Windows 10, integrând calendarul acestora în sistemul de navigație.

Test Volvo V40
Cei 190 CP fac ca V40 să se simtă suveran, indiferent de condițiile de rulare. Cutia de viteze automată cu 8 rapoarte, fără padele la volan, schimbă treptele de așa natură încât niciodată nu pare prinsă în offside. La apăsările puternice pe accelerație, kickdown-ul este rapid, fără vreo jenă din partea transmisiei de a tura propulsorul spre zona roșie. Direcția incisivă și suspensia fermă sprijină din plin prestațiile sportive.

 

Verdict AutoExpert

Rafinat și foarte tehnologizat, V40 nu deconspiră cei 4 ani vechime ai modelului. Motorul diesel de top îi asigură performanțe sportive, fără repercusiuni negative asupra consumului. Ergonomia comenzilor și sistemul multimedia își arată însă vârsta.
DATE TEHNICEVolvo
ModelV40 D4
Motor/nr.cilindriL4, turbodiesel
Cilindree (cmc)1.969
Putere max./turație (CP/rpm)190/4.250
Cuplu max./turație (Nm/rpm)400/1.750 - 2.500
Transmisiefață
Cutie de vitezeautomată, 8 trepte
L/l/h (mm)4.370/1.783/1.420
Ampatament (mm)2.647
Masă la gol/sarcină utilă (kg)1.615/410
Volum portbagaj (l)324
Accelerație 0-100 km/h (s)7,2
Viteză maximă (km/h)230
Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km)4,2
Normă poluare/emisii CO2 (g/km)109
Preț de bază (euro cu TVA)32.834

3 thoughts on “Test drive Volvo V40 facelift: vikingul întinerește

  1. Masina arata foarte bine. Chiar iese din multime. Dar suportul pentru mobile nu il consider cel mai inspirat. Puteau alege un sistem care sa suporte si Android/IOS.

Adaugati comentariu