Topul celor mai sigure maşini testate de EuroNCAP în 2015

EuroNCAP, autoritatea europeană în materie de siguranță auto, a realizat un clasament al celor mai sigure maşini testate în 2015. 

Campionii siguranţei au dominat categoric categoriile din care fac parte, primind nu doar calificativul maxim de cinci stele, ci şi punctaje generoase la fiecare dintre cele patru capitole de testare EuroNCAP (siguranţa pasagerilor adulţi, siguranţa copiilor, protecţia pietonilor, sisteme de siguranţă).

Ca în fiecare an, modelele care au trecut pragul organizației EuroNCAP în ultimele 12 luni, au fost ierharhizate pe clase, în funcție de dimensiuni: clasa mică, clasa compactă, clasa medie, SUV compact, SUV mare, roadster, monovolum mic și monovolum mare. Iată lista completă a celor mai sigure mașini.

Clasa B/mică: Honda Jazz

jazz

Cel mai mic model din gama Honda s-a dovedit a fi și cel mai sigur din segmentul B, reuşind să impresioneze experţii EuroNCAP prin nivelul ridicat de siguranţă oferit pasagerilor adulți (93%) și copii (85%). În plus, Jazz a obţinut un punctaj bun de 73% și la capitolul “Protecția pietonilor”, fără a străluci, însă, și la cel dedicat “Sistemelor de asistență”. Rezultatele bune sunt cu atât mai onorante, cu cât majoritatea citadinelor testate în 2015 au primit doar 4 sau chiar 3 stele.

Clasa C/compactă: Infiniti Q30

infiniti

Primul model de clasă compactă al diviziei premium Nissan a surclasat, surprinzător, noile generații Opel Astra și Renault Megane. Dacă protecția oferită șoferului și pasagerului a fost doar de nivel mediu (84%), capota activă a ajutat modelul nipon să primească un calificativ impresionant de 91% pentru protecția pietonilor, unul dintre cele mai bune din 2015. Și în materie de “Sisteme de asistenţă”, Q30 a punctat onorant (81%).

Clasa D/medie: Jaguar XE

xe

Cu un scor de 92% pentru “Siguranţa pasagerilor adulți” și 82% pentru protecția oferită copiilor, Jaguar XE s-a impus în clasa medie (în fața lui Renault Talisman, Audi A4 și Skoda Superb), segment adresat în primul rând clienţilor aflaţi în căutarea unei maşini sigure de familie. Punctajul acordat pentru protecția pietonilor a fost, de asemenea, excelent: 81%.

Clasa monovolume mici: VW Touran

touran

EuroNCAP a desemnat câștigător noul VW Touran, cu punctaje generale excelente la toate capitolele. Noul MPV compact VW garantează o protecție ridicată pentru pasagerii săi, fie că ne referim la cei adulți (88%) sau la copii (89%), Touran lăsând o impresie bună, nu excelentă, însă, și la nivelul siguranței oferite pietonilor (71%). Sistemele de asistență moderne i-au adus un scor de 76%.

Clasa monovolum mare: Ford Galaxy

galaxy

Familiile atrase de conceptul unui MPV mare și sigur se vor simți ca acasă în noul Ford Galaxy, creditat cu un punctaj de 87% la nivelul protecției dedicate șoferului și pasagerului din dreapta. Siguranța de care se bucură copiii, un criteriu important de selecție în acest segment, a fost notată cu 87%, iar “Sistemele de asistenţă” cu 71%. Interesant este că Galaxy a învins un rival mult mai titrat, noul Renault Espace.

Clasa SUV compacte: Mercedes-Benz GLC

glc

Campionul SUV-urilor compacte este Mercedes-Benz GLC, de fapt, un model de clasă medie. Lăudat pentru siguranţa de top oferită pasagerilor (95% adulți, 89% copii), SUV-ul german a obţinut şi un punctaj generos de 82% la capitolul “Protecția pietonilor”. Punctajul de 95% (pasageri) a fost unul dintre cele mai mari din 2015.

Clasa SUV mare: Volvo XC90

xc90

Am lăsat la final campionul absolut, Volvo XC90. Noul SUV face cinste strămoşilor săi şi se poate lăuda cu cel mai bun calificativ obţinut în 2015 de o maşină testată de EuroNCAP: 97% pentru protecția pasagerilor. Airbagul pentru pietoni și sistemul de prevenire a ieșirii în decor, premieră absolută în industrie, a ajutat modelul scandinav să primească un calificativ record de 100%, în materie de “Sisteme de asistenţă”.

Înfiinţat în 1997, EuroNCAP (European New Car Assessment Programme) este un organism independent, susţinut de Comisia Europeană şi şapte state membre UE, precum şi de o serie de asociaţii pentru protecţia consumatorilor.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top