Totul despre noul Mercedes-Benz EQT și soluțiile de campare Marco Polo

Câteva ore petrecute într-o locație secretă lângă Frankfurt ne-au arătat două modele speciale din gama Mercedes-Benz Vans. Am putut vedea în premieră varianta electrică a Clasei T, numită EQT, dar și un concept EQT Marco Polo.

În vara acestui an, divizia Mercedes-Benz Vans a lansat noul model Clasa T. Înrudită tehnic cu modelul Citan, noua clasa T are de astăzi și o versiune electrică numită EQT. Aceasta se alătură familiei de automobile utilitare electrice Mercedes-Benz alături de EQV, eVito și eSprinter. Așa cum se știe, Mercedes a dezvoltat modelul T-Klasse alături de Renault, care are în gamă modelului Kangoo. De curând, acesta are în ofertă și o variantă electrică numită Kangoo E-Tech Electric.

Mercedes-Benz EQT

Cu un design similar cu cel al modelului T-Klasse, varianta electrică poate fi recunoscută după elementele negre inserate în grila față Black Panel, carcase negre pentru oglinzile retrovizoare, bandă LED ce unește stopurile și portul de încărcare ascuns în spatele siglei Mercedes-Benz din grila față. entru început, Mercedes-Benz EQT va fi disponibil într-o configurație cu 5 locuri, dar, în 2023, gama va fi completată de o variantă cu 7 locuri și ampatament lung. Dimensiunile modelului electric sunt: 4498 mm lungime, 1859 mm lățime, 1819 mm înălțime.

La interior avem un display de 5.5 inchi, iar ecranul central are o diagonală de 7 inch. Sistemul multimedia MBUX este disponibil în standard. În ceea ce privește motorizarea electrică, Mercedes va oferi, pentru început, doar versiunea EQT 200, echipată cu motor electric de 122 CP și 245 Nm amplasat pe puntea față. Motorul este alimentat de o baterie de 45 kWh, ceea ce îi asigură o autonomie oficială de 282 km (WLTP). Sistemul permite încărcări rapide de până la 80 kW.

Mercedes-Benz Concept EQT Marco Polo

La invitația Mercedes-Benz Vans România, am călătorit pentru câteva ore la Frankfurt, Germania, pentru a vedea de aproape atât noul Mercedes-Benz EQT, cât și un concept special numit EQT Marco Polo. Campingul este un fenomen de amploare în Germania și în toată lumea, iar automobilele dedicate acestui stil de viață sunt căutate în Europa de Vest. Mercedes și-a pus toate ideile pentru un automobil compact gândit special pentru a călători în natură și pentru a înnopta într-un camping în conceptul Mercedes-Benz EQT Marco Polo.

Este primul vehicul micro camper electric dedicat și dezvoltat pe un model compact. Versiunea de serie a modelului EQT Marco Polo va fi gata pentru producție în a doua jumătate a anului 2023. Undeva lângă Frankfurt, am putut vedea acest concept de aproape.

Este, de fapt, un EQT cu ampatament lung de serie pe care au fost montate și testate o serie de soluții specifice modelelor Marco Polo, inclusiv un plafon de tip pop-up ce adăpostește un pat. Cu plafonul pop-up ridicat, EQT Marco Polo oferă suficient spațiu la interior pentru ca o persoană să stea în picioare. Zona de dormit din zona plafonului are o suprafață de 1,97m pe 0,97m. În spate, există o a doua zonă de dormit de 2 metri pe 1.15 metri. Au fost păstrate două locuri pe bancheta din spate alături un spațiu care adăpostește o chiuvetă și o zonă de gătit cu inducție. Un frigider de 16 litri completează utilitățile oferite la interior, plus numeroase zone de depozitare pentru sticle de băuturi.

În spatele conceptului EQT, sub amplul hayon, regăsim o a doua zonă de gătit, de data aceasta un arzător cu minibutelie pe gaz, ce poate fi mutat și fi folosit și în aer liber. Conceptul EQT poate oferi spațiu de campare pentru 4 persoane, iar toate echipamentele Marco Polo (dezvoltate împreună cu Brabus Automotive) pot fi demontate în cinci minute și depozitate într-un garaj, de exemplu. Astfel, mașina poate fi folosită și ca vehicul de zi cu zi, fără a transporta de fiecare dată toate elementele necesare pentru camping. Pe concept, Mercedes a testat și o serie de soluții aparte, ca de exemplu, geamuri laterale cu efect mat ce poate fi activat la atingerea unui buton, sau panouri solare amplasate pe plafonul pop-up, pentru producerea de energie suplimentară.

Mercedes-Benz EQT cu modul Marco Polo

Mai interesant, Mercedes a dezvoltat și un modul Marco Polo ce poate fi montat pe versiunea scurtă a oricărui model EQT. Ideal pentru cei care vor să își folosească automobil doar ocazional pentru călătorii în natură, acest modul se montează în portbagaj. Acesta are nevoie de o fixare simplă în patru șuruburi și poate fi instalat în doar câteva minute.

Acest modul include un pat cu o lungime de 2 metri și o lățime de 1.15 metri, o saltea cu o grosime de 10 centimetri, un set de draperii și o grilă de ventilație ce poate fi amplasat pe geamurile laterale din față pentru ventilație naturală.

Cadrul patului și salteaua pot fi pliate atunci când nu sunt folosite, astfel că toate cele cinci locuri pot fi folosite la drum. Avem și o micro bucătărie compusă din o chiuvetă cu un rezervor de apă de 12 litri, ladă frigorifică de 15 litri, plită pe gaz (cu butelie detașabilă), diverse spații pentru depozitarea ustensilelor de gătit. Se pot adăuga și scaune de voiaj, deoarece blatul din spate care poate fi folosit la gătit se poate transforma și în masă separată.

Mai multe detalii despre Mercedes-EQT și sistemele sale de campare veți regăsi în ediția de decembrie a revistei AutoExpert.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top