Advertisement

Un mare oraș european interzice motoarele diesel de anul viitor

motoarele diesel Stuttgart

Stuttgart va interzice accesul și circulația celor mai poluante vehicule începând cu anul viitor. Decizia a fost luată pentru a încerca îmbunătățirea calității aerului aerului. Și autoritățile din Bucureștiu au fost trase de urechi de Uniunea Europeană, din cauza nivelului mare de gaze poluante înregistrat în Capitală.

În București, s-au scumpit parcările pentru a-i descuraja pe șoferi să vină cu mașina în centru, iar un proiect de lege propune un weekend pe an fără mașini.

S-au scumpit parcările în centrul Capitalei. Lăsăm mașina acasă?

Stuttgart, centru al industriei auto germane, acolo unde își au sediile Mercedes-Benz și Porsche, plănuiete interzicerea vehiculelor care nu se conformează standardului de emisii Euro 4 începând cu ianuarie 2019.

“Vrem să evităm și interzicerea motoarelor diesel mai vechi de Euro 5 cu un pachet complet de măsuri pentru curățarea aerului”, susține Andreas Schwarz, ministru de stat din regiunea Baden-Wuerttemberg și lider al mișcării împotriva poluării.

Acesta speră că optimizarea transportului în comun și electromobilitatea vor avea impact asupra nivelului de gaze poluante care ajung în aer.

Campania anti-diesel a fost demarată în Germania încă din 2015, de când autoritățile au descoperit dispozitive de trucare a rezultatelor testelor de emisii la automobilele Volkswagen. Astfel, orașe mari din Germania ca Munchen, Hamburg și Stuttgart depășeau limitele de dioxid de carbon impuse de Uniunea Europeană.

Proiect de lege – Weekend fără mașini în București

Deciziile luate de autorități ar trebui să apropie cât mai mult calitatea aerului de standardele impuse la nivel european. În caz contrar, și vehiculele Euro 5 vor avea accesul și circulația interzise în metropola germană, începând cu ianuarie 2020. Hamburg a fost primul oraș german care a extins interdicția la vehiculele cu motoare Euro 6 pe anumite artere aglomerate ale orașului.

Măsuri asemănătoare se vor lua, în viitorul apropiat, în orașe ca Paris, Madrid și Atena până în 2025. Copenhaga merge și mai departe. Primarul capitalei daneze intenționează să interzică toate autoturismele cu propulsie diesel în centrul orașului începând de anul viitor.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top