Uzina rusă din Kaluga a grupului Stellantis va produce Fiat Scudo

Fiat Scudo - Stellantis

Stellantis, al patrulea producător auto mondial, va produce vehiculul comercial uşor Fiat Scudo în Rusia şi îl va exporta pe alte pieţe.

Modelul Fiat Scudo va fi produs la uzina din Kaluga, deținută în coprprietate de Stellantis (70%) și Mitsubishi (30%). Asamblarea în Rusia va demara la finalul lui 2022.

Totodată, compania va transforma uzina din Kaluga într-un hub de export care va furniza motoare şi maşini Europei, Americii Latine şi Africii de Nord.

Carlos Tavares, șeful grupului Stellantis, a avertizat că deficitul global de semiconductori va reduce producţia de vehicule şi în 2022. Tavares a declarat că nu vede suficiente indicii că firmele asiatice cresc producţia de semiconductori pentru producătorii auto din Europa şi America de Nord.

Lipsa cipurilor i-a forţat pe alţi producători auto să oprească temporar producţia, ceea ce a afectat cererea şi preţurile. Conform datelor Kelley Blue Book, costul mediu al unui vehicul nou în SUA a atins în iunie nivelul record de 42.000 de dolari.

Din cauza deficitului, Stellantis va prefera să producă pe cont propriu componente-cheie în loc să se bazeze pe furnizori, a declarat Tavares. Acesta a adăugat că în acest moment Stellantis negociază semnarea unui acord pentru a achiziţiona litiu, necesar la producerea bateriilor pentru maşinile electrice.

Declarația lui Tavares referitoare la problema semiconductorilor vine după ce și germanii de la Daimler au atras atenția că această criză va continua și în a doua jumătate a lui 2021.

Planuri agresive de electrificare la Stellantis

Luna aceasta, Stellantis a anunţat că va investi peste 30 de miliarde de euro până în 2025 pentru electrificarea întregii sale game de vehicule.

Grupul rezultat din fuziunea Fiat Chrysler cu PSA Peugeot – Citroen a precizat că această strategie va fi sprijinită de cinci fabrici de baterii pentru vehiculele electrice amplasate în Europa şi America de Nord, în ideea de a putea concura cu Tesla, liderul de pe piaţa vehiculele electrice, şi alţi mari producători auto mondiali.

Stellantis are ca obiectiv realizarea a 70% din vânzările sale în Europa şi a peste 40% din cele din America de Nord din vehicule cu emisii reduse, fie 100% electrice fie hibride, în 2030. Grupul a adăugat că toate cele 14 mărci din portofoliul său, inclusiv Peugeot, Jeep, Ram, Fiat şi Opel, vor fi vehicule complet electrificate.

Una dintre cele cinci fabrici de baterii ale Stellantis va fi construită la uzina sa de motoare de la Termoli, Italia, aceasta urmând să se adauge celorlaltor două uzine de baterii care vor fi construite în Germania şi Franţa. O altă uzină va fi în SUA.

– Stellantis va investi 30 mld. euro pentru electrificarea mărcilor sale
– Lancia renaște: primul model electric în 2024

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

tesla cybertruck autoexpert

Tesla anunță un val de disponibilizări

Tesla este pe cale să lanseze o rundă “masivă” de reduceri de personal. Potrivit presei americane, reducerea forței de muncă este iminentă:

Scroll to Top