Volvo EX30 este cel mai mic SUV electric al mărcii din Suedia

Volvo EX30 autoexpert.ro

Volvo a prezentat oficial noul său model electric numit EX30. Este cel mai mic SUV din gama constructorului suedez și promite o autonomie de până la 480 kilometri.

Volvo a prezentat oficial noul său SUV electric numit EX30. Este al doilea model electric din gamă care poartă particula EX după modelul full-size Volvo EX90 prezentat în luna noiembrie a anului trecut.

Noul Volvo EX30 are 4233 mm lungime, 1837 mm lățime, 1555 mm înălțime și un ampatament de 2650 mm, ceea ce îl încadrează în gamă sub actualul model XC40. Modelul utilizează platforma SEA de la compania mamă Geely, platformă ce mai este utilizată și pentru modele ca Polestar 4 sau Smart #1. La nivel de design, EX30 preia elemente de la mai marele Volvo EX90: grila frontală complet închisă și semnătura luminoasă în T pentru blocurile optice.

Volvo EX30 autoexpert.ro
Volvo EX30 exterior

Volvo EX30

La interior, Volvo a optat pentru o atmosferă minimalistă, habitaclul fiind organizat în jurul unui ecran ecentral de 12.3 inchi amplasat central în poziție verticală. Nu există alte ecrane, toate informațiile fiind afișate pe display-ul central, după modelul Tesla. Volvo și-a echipat modelul și cu un soundbar Harman Kardon întins pe toată lățimea bordului, o soluție diferită față de incintele acustice clasice folosite de obicei de constructorii auto.

Volvo EX30 autoexpert.ro

Vor fi disponibile mai multe versiuni de motorizare pentru modelul EX30. Varianta de bază utilizează un singur motor electric amplasat pe puntea spate ce oferă 272 CP și 343 Nm. Modelul poate accelera de la 0 la 100 km/oră în 5,7 secunde. Motorul electric este alimentat de o baterie LFP de 51 kWh (capacitate brută) și oferă o autonomie de 344 kilometri.

Volvo EX30 autoexpert.ro

Același setup este oferit și într-o variantă Extended Range ce utilizează o baterie de 69 kWh Li-NMC ceea ce mărește autonomia la 480 kilometri.

Cel mai performant Volvo EX30 este varianta Twin Motor Performance. Aceasta folosește două motoare electrice, oferă tracțiune integrală, 428 CP și 543 Nm. Modelul poate accelera de la 0 la 100 km/oră în 3,6 secunde, iar bateria de 69 kWh promite o autonomie de 460 kilometri.

Volvo EX30 autoexpert.ro

Din anul 2024, gama modelului electric va fi mărită și cu o versiune Cross Country ce aduce o serie de elemente mai robuste, gardă la sol mărită și scuturi de protecție.

Volvo EX30 Cross Country

Pentru versiunile normale, comenzile sunt deschise deja în Europa. În România, prețurile încep de la 38.500 euro pentru versiunea de bază EX30 Core.

Via Volvo

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top