Volvo EX90: informații și fotografii oficiale

Volvo prezintă oficial noul său model complet electric: EX90. Un SUV full-size cu șapte locuri ce utilizează două motoare electrice cu un total de 517 CP.

Constructorul suedez Volvo și-a prezentat oficial modelul electric EX90, un SUV full-size ce înlocuiește actualul XC90. Așteptat de ceva vreme, noul model a fost dezvăluit la Stockholm, în cadrul unui eveniment dedicat.

Volvo EX90

Volvo EX90

Noul model complet electric folosește arhitectura SPA2, preluată de la modelului Polestar 3, iar la nivel de design, noul SUV deschide un nou capitol pentru Volvo. Modelul preia elemente de la coonceptul Volvo Recharge, prezentat în 2021. Se remarcă grila închisă și noile blocuri optice în forma literei T.

Volvo spune că noul EX90 este cel mai sigur automobil pe care l-a produs vreodată. Noul model este echipat cu senzori și camere video de ultimă generație plus un sistem Lidar ce monitorizează permanent zona din jurul vehiculului la 360 grade. Suedezii spun că noile sisteme de siguranță vor contribui la reducerea cu până la 20% a numărului accidentelor grave.

Volvo EX90

La interior, noul EX90 oferă spațiu pentru șapte pasageri, iar designul este minimalist. Consola centrală este dominată de un display de 14.5 inchi amplasat vertical. Majoritatea butoanelor fizice au disparut, iar sistemul de operare folosit este Google Android Automotive. Modelul dispune astfel de aplicații integrate ca Google Maps sau Google Play. Modelul dispune și de difuzoare audio integrate în tetiere, sistmeul audio fiind furnizat de specialiștii dela Bowers & Wilkins.

Pentru propulsie, noul Volvo EX90 folosește două motoare electrice, câte unul pentru fiecare punte. Vor fi disponibile două variante de putere: 408 sau 517 CP. Cuplul maxim furnizat este de 910 Nm. Pentru a alimenta cele două motoare electrice, Volvo folosește o baterie de 111 kWh, ce îi oferă o autonomie oficială de 600 km (WLTP). Volvo nu a precizat puterea de încărcare, dar spune că o încărcare de la 10 la 80% durează aproximativ 30 minute.

Noul SUV EX90 va putea fi comandat începând din toamna anului viitor, cu primele exemplare urmând să ajungă în showroom-uri la începutul anului 2024. Noul model electric va fi construit în Statele Unite ale Americii și China.

Via Volvo

Adaugati comentariu