Wagoneer S, al doilea Jeep electric care ajunge pe piața europeană

Jeep Wagoneer S

Legendara marcă americană Jeep, parte a grupului Stellantis, a prezentat Wagoneer S, un SUV electric care va ajunge mai întâi pe piața americană și, ulterior, pe cea europeană.

Într-un eveniment desfășurat în Germania, la câțiva kilometri de Frankfurt, americanii de la Jeep, acum parte a grupului Stellantis, au prezentat două modele cu care își doresc să își majoreze substanțial vânzările în Europa. Conform oficialilor mărcii, dacă în 2023 creșterea estimată din zona pe care ei o numesc „enlarged Europe” va fi de circa 22%, ascensiunea va trebui să prindă ulterior avânt marca majorându-și vânzările atât în 2024 cât și în 2025 cu câte 25%. Această ambiție este susținută de o gamă de modele care include micul Avenger, apoi Renegade, Compass, Wrangle, Gladiator și Cherokee.

Am menționat anterior prezentarea a două modele pentru că, la evenimentul din Germania, la care a luat parte și AutoExpert, a fost dezvăluită mai întâi versiunea cu tracțiune integrală, 4xe, a premiatului model Avenger și, sub embargo, ceea ce urmează a fi primul Wagoneer care ajunge oficial pe piața din Europa: Wagoneer S.

Nume cunoscut pe piața americană, Wagoneer S va deveni, de altfel, primul „SUV electric global” al mărcii, el urmând a fi comercializat mai întâi pe piețele din SUA și Canada, în a doua jumătate a acestui an și, mai apoi, pe cea din Europa. Cu o astfel țintă ambițioasă, noul model avea nevoie de caracteristici de top, un design modern și, desigur, dotări și spațiu care să mulțumească potențialii cumpărători din orice colț al lumii. Ei bine, cel puțin pe hârtie, pentru că testarea modelului încă nu a avut loc, inginerii și designerii de la Jeep au bifat cu brio toate capitolele.

„Lansarea modelului complet electric Jeep Wagoneer S marchează un nou capitol în istoria legendară a mărcii Jeep. Bazându-se pe aproape un secol de inovație și design, acest prim EV global va familiariza o nouă generație de proprietari cu o experiență inconfundabilă marca Jeep și 100% electrică din toate punctele de vedere. Cu o nouă energie în gama de vehicule Jeep, de la EV la V-8, clienții nu au avut niciodată mai multă libertate de a-și alege propria aventură”, a declarat Antonio Filosa, CEO-ul mărcii Jeep.

Prin urmare, Jeep Wagoneer S va fi oferit clienților exclusiv în varianta cu sistem electric de propulsie, 600 de cai putere, cuplu instantaneu de peste 800 Nm și o accelerație 0 – 100 km în doar 3,4 secunde. În privința autonomiei, oficialii mărcii au menționat doar detaliile pentru piața americană, cca. 300 de mile, însă nu au uitat să puncteze că mașina „poate parcurge distanța Frankfurt – Dresda cu o singură încărcare”. Cum, pe șosea, distanța respectivă este de circa 470 km, iar conversia mile – km arată 480 km, este de așteptat ca autonomia maximă a Jeep Wagoneer S să se afle în această marjă.

Pentru ca încărcarea acestui prim modele electric global al mărcii Jeep să fie rapidă și ușoară pentru clienți, Jeep Wagoneer S este echipat cu o baterie eficientă de 400 de volți, 100 de kilowați-oră, care permite proprietarilor să încarce vehiculul de la 20% la 80% în 23 de minute (DC). Fiecare Jeep Wagoneer S Launch Edition va include un încărcător pentru domiciliu sau credite de încărcare la stații publice de valoare egală prin Free2move Charge, ecosistemul de încărcare al Stellantis.

Tehnologie a grupului Stellantis

La baza caracteristicilor Jeep Wagoneer S se află platforma STLA Large a grupului Stellantis, extrem de flexibilă, care a permis ajustarea lungimii, lățimii, a suspensiei și chiar configurarea grupului motopropulsor după dorințele creatorilor mașinii.

Conform companiei, tracțiunea integrală electrică standard, cu patru roți motrice, oferă o dinamică de condus liniștită atât pe șosea, cât și într-o multitudine de condiții de drum. Modulele de propulsie electrică (EDM) proiectate de Stellantis alimentează independent roțile din față și din spate pentru un răspuns instantaneu al cuplului, în timp ce sistemul de gestionare a tracțiunii Selec-Terrain, exclusiv Jeep, dispune de cinci moduri de conducere distincte – Auto, Sport, Eco, Snow și Sand.

Modulele de propulsie electrică Jeep încorporează motorul electric, transmisia și electronica într-o singură unitate compactă, care este atât puternică, cât și eficientă.

Utilizarea de noi tehnologii și tehnici a jucat un rol esențial în dezvoltarea generală a modelului Jeep Wagoneer S. Pentru a îmbunătăți experiența de conducere și a reduce nivelul general de zgomot și vibrații, pentru a crea un habitaclu silențios și o rulare lină, echipa de ingineri Jeep a îmbunătățit rigiditatea la torsiune a caroseriei cu 35% față de SUV-urile anterioare de segment mediu ale mărcii Jeep.

Design modern și eficient

Capitol care este, de fiecare dată, dependent de ochii privitorului și, prin urmare, subiectiv, designul are în cazul Jeep Wagoneer S un rol foarte important atât în privința capacităților de deplasare, cât și al spațiului interior și aerodinamicii, detaliu foarte important atunci când vorbim despre mașini electrice.

Zona frontală este accentuată de o grilă cu șapte fante, adaptată estetic pentru un model electric. Cum circulația aerului către motor nu mai este necesară, grila este închisă și dotată cu un sistem de lumini care individualizează vehiculul, amintind totodată de tradiționala parte frontală a modelelor Jeep.

Suprafața aerodinamică este evidențiată prin înclinarea și arcuirea capotei și a parbrizului, ambele înclinate pentru o performanță și o eficiență optime la viteze mari. Linia înclinată a acoperișului coboară în cascadă sub spoilerul spate făcând legătura între funcționalitate și estetică cu silueta specifică Wagoneer.

Jeep Wagoneer S Launch Edition va fi echipat exclusiv cu elemente elegante de culoare închisă. Asigurând stil și personalizare încă de la ieșirea pe poarta fabricii, ediția de lansare dispune de jante de 20 de inchi vopsite în negru lucios, precum și de elemente exterioare negre lucioase și gri neutru închis peste tot. În mod vizibil, nu se folosește cromul, deoarece echipa de design a căutat să includă procese și materiale mai ecologice.

Designerii și inginerii mărcii Jeep și-au stabilit obiective ambițioase pentru a atinge performanțe aerodinamice optime care să asigure eficiență, autonomie și performanță maxime, păstrând în același timp aspectul elegant și premium. Utilizând instrumente de ultimă generație și un proces riguros de testare și dezvoltare, inclusiv tuneluri aerodinamice de ultimă generație, echipa a obținut un coeficient de rezistență la înaintare (CD) de 0,29, cel mai mic înregistrat vreodată de un vehicul Jeep.

Din punct de vedere structural, plafonul și spoilerul hayonului sunt înclinate pentru a minimiza dimensiunea siajului. Mânerele portierelor integrate în caroserie, aripa spate și aripioarele integrate ale vehiculului ajută la ghidarea fluxului de aer în jurul vehiculului și controlează punctul de separare din spate. În plus, un sistem integrat de scuturi sub caroserie, protecții tridimensionale pentru anvelopele față și un design unic al pragurilor laterale direcționează fluxul de aer în jurul anvelopelor și spre partea din spate a vehiculului pentru a reduce la minimum rezistența la înaintare. Toate acestea contribuie fac din Wagoneer S cel mai aerodinamic SUV al mărcii Jeep din toate timpurile.

Cum impresionantul Jeep Wagoneer din 1963 a fost un model care a deschis noi drumuri pentru marca americană, noua interpretare apărută șase decenii mai târziu are dificla sarcină de a depăși limitele printr-o nouă abordare a tehnologiei, luxului și inovației. În domeniul interiorului și tehnologiei de la bord, noul vehicul are, conform producătorului, cel mai bun spațiu utilizabil al ecranului din clasa sa. De altfel, întregul design interior pare că este ancorat în planșa de bord care include nu mai puțin de trei ecrane, unul în spatele volanului, unul central și unul, interactiv, pentru pasagerul din față. Bazându-se pe elementele de design ale generației actuale Jeep Grand Wagoneer din SUA, habitaclul elegant și simplu este complet digital.

Deschiderea electronică a portierelor, o noutate pentru marca Jeep, poate fi activată cu ușurință prin atingerea ușoară cu degetul mare. Un buton de pornire reamplasat este înconjurat de o margine din aliaj zincat cu un model de navigare haptic texturat și fin.

Versiunea Launch Edition este dotată standard cu o suită completă de lumini LED personalizabile cu setări de zi/noapte, plus iluminare ambientală activă cu până la 64 de culori selectabile. Spațiosul Jeep Wagoneer S cu cinci locuri este singurul BEV din segmentul său care dispune de scaune spate încălzite și ventilate standard exclusiv. Doar că această dotare pare a fi rezervată strict pieței din SUA.

Datorită unui parteneriat cu McIntosh, performanțele audio sunt oferite printr-un sistem de 19 difuzoare cu reglaj personalizat. Alimentat de un amplificator de 1.160 de wați și de un subwoofer de 12 inchi, sistemul de înaltă performanță oferă o experiență captivantă.

Utilizarea de resurse și materiale reciclate a fost integrată în mod deliberat pentru modelul Jeep Wagoneer S. Suprafețele scaunelor, consolei, ușilor și tabloului de bord prezintă un material sintetic care nu este din piele deși așa pare. Printre dotările eco se numără și plafonul din microfibră care imită pielea de căprioară și covorașele dedicate.

Sistemul multimedia al Jeep Wagoneer S utilizează sistemul Uconnect 5 care colaborează cu sistemul de navigație integrat standard. Astfel, noile vizualizări dinamice ale drumului asistă mai bine șoferul și ajută sistemul de conducere autonomă standard al vehiculului. De asemenea, acesta dispune de un set de meniuri îmbunătățite, inclusiv elemente specifice mașinilor electrice precum nivelul de încărcare, starea de sănătate a bateriei și puterea disponibilă.

Wagoneer S include, de asemenea, serviciile Jeep Connect care îi ajută pe proprietari să înțeleagă și să acceseze detalii importante. De exemplu, prin funcția Dynamic Range Mapping, odată ce o destinație este introdusă în sistemul de navigație, algoritmii software calculează și afișează distanța care poate fi parcursă în funcție de starea de încărcare a bateriei vehiculului.

Desigur, cei de la Jeep nu au uitat să doteze mașina cu cele mai noi echipamente și sisteme de siguranță. Printre dotările pentru ediția de lansare se numără Active Driving Assist, Intersection Collision Assist, Drowsy Driver Detection, Traffic Sign Recognition și Surround View Camera. Cu o arhitectură flexibilă și o platformă definită de software, Jeep Wagoneer S poate primi oricând noi tehnologii și capacități prin intermediul actualizărilor over-the-air (OTA).

Principalele caracteristici tehnice disponibile în prezent pentru Jeep Wagoneer S includ: putere – 600 CP, cuplu – 837 Nm, accelerație 0-100 km/h – 3,4 sec., viteză maximă – 200 km/h, autonomie – 480 km, lungime – 4.886 mm, lățime – 2.123 mm, înălțime – 1.645 mm, unghi de atac – 19,2 gr., unghi de degajare – 23,4 gr.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top