Xiaomi Mi Car va fi noul automobil electric al chinezilor

Xiaomi Mi Car Xpeng P7 autoexpert.ro

Era doar o chestiune de timp până când producătorii de telefoane să intre în lupta pentru vehicule electrice. Xiaomi va produce primul său EV, numit Xiaomi Mi Car.

Nu este cunoscută încă data lansării, dar intenția este clară. Compania chinezească va intra pe piața vehiculelor electrice cu modelul Xiaomi Mi Car. CEO-ul Xiaomi, Lei Jun, era hotărât încă din 2013, când a vizitat uzinele Tesla, să înceapă o afacere în domeniul auto. Însă până acum, a considerat că riscurile sunt prea mari.

Xiaomi Mi Car: deja se fac investiții

Xiaomi nu este la prima investiție pe piața vehiculelor electrice. Astfel, în 2019, compania a investit în Xpeng Motors 400 mil. USD. Xpeng este o companie chinezească mare, care are în portofoliu două modele de vehicule electrice: SUV-ul G3 și sedanul P7. Aceasta a livrat în 2020 un număr de 27.041 unități de vehicule electrice. Și compania Nio a primit investiții din partea Xiaomi.

Totodată, Xiaomi a dezvoltat un sistem avansat de recunoaștere vocală, care echipează încă din 2018 autoturismele produse de compania FAW, deținută de statul chinez, și din 2019 pe cele ale Geely și Mercedes-Benz.

Xiaomi Mi Car Xpeng P7 autoexpert.ro

Piața de vehicule electrice din China se bucură de cea mai mare rată de dezvoltare. Astfel, în 2020, au fost comercializate 1,37 mil. de vehicule electrice, în creștere cu 11% față de 2019. Odată cu Xiaomi Mi Car, compania producătoare de smartphone-uri se alătură rivalilor de la Huawei, care ar putea lansa propriul vehicul electric chiar anul viitor. Este un drum natural, impulsionat de faptul că vehiculele electrice necesită multă tehnologie electronică și puțină mecanică.

Legat de viitorul model Xiaomi, nu se știe încă din ce segment va face parte. Însă compania a explorat și în trecut dezvoltarea vehiculelor electrice, prin proiectul numit ”Micar”, din 2018. Acesta a avut, însă, doar rolul de a determina provocările legate de producția vehiculelor electrice și nu s-a soldat cu niciun autoturism produs.

sursa foto: Xpeng

 

 

Adaugati comentariu