Ziua care schimbă istoria – Femeile au voie să conducă în Arabia Saudită

Arabia Saudită

Arabia Saudită a anulat interdicția care le oprea pe femei să urce la volan. Duminică, 24 iunie, este ziua care schimbă istoria în Orientul Mijlociu. Primele șoferițe au condus deja pe străzile din Riad.

Ultima țară din lume în care nu aveau voie să conducă mașini revine la normaliate. Schimbarea legii a fost anunțată încă din luna septembrie, dar interdicția a fost ridicată abia acum.

La începutul acestei luni, 10 femei au devenit primele posesoare ale permisului de conducere saudit după ce au preschimbat permisele pe care le obținuseră peste hotare. Alte 2.000 de șoferi de sex feminin au primit de atunci permisiunea legală de a conduce.

120.000 de eleve din 9 milioane de femei eligibile pentru a primi permisul de conducere, s-au însccris deja la școlile de șoferi. Femeile vor avea voie să conducă și motociclete, camioane, autobuze și furgonete. Pentru autoturisme, permisul se poate acorda la 18 ani, iar pentru mijloace de transport în comun, la 20 de ani. Măsura va avea un impact semnificativ și asupra industriei auto existente în statul saudit.

Sunt însă familii conservatoare care nu vor permite ca membrii de sex feminin să urmeze cursurile unei școli de șoferi și să obțină un permis. Astfel, acestea vor beneficia în continuare de serviciile unui șofer profesionist.

Regele Salman al Arabiei Saudite a fost cel care a decis că femeile pot conduce din nou în țara sa: “Femeile sunt egale cu bărbații”, a declarat regele.

Pentru a marca ridicarea interdicției, fiica sa, prințesa Hayfa bint Abdullah al-Saud, a apărut pe coperta ediției de iunie a revistei Vogue, la volanul unui […]

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama și găzduită de București Mall. Bucureștiul, un oraș mereu în mișcare, a fost gazda unei experiențe extraordinare pentru pasionații

Scroll to Top